Властите в Турция и Сирия твърдят, че броят на загиналите

...
Властите в Турция и Сирия твърдят, че броят на загиналите
Коментари Харесай

Ситуацията в Турция остава тежка след вторичния трус от 6.4 по Рихтер

Властите в Турция и Сирия настояват, че броят на починалите при новото мощно земетресение е повишен до осем души, а ранените са над 600. Жертвите на опустошителните бедствия доближиха 47 000 души в двете страни.

Спасителните екипи не престават да търсят жертви след вторичния трус в понеделник със мощ от 6.4 по Рихтер, който провокира сриване на още здания в Южна Турция. Сградите към този момент са били отслабени от земетресението преди две седмици и не са могли да устоят на новия трус. Пациентите трябваше да бъдат евакуирани от турска болница, откакто няколко стени се срутиха в постройката. Те не престават да се лекуват в палатки, сложени пред болничното заведение.

Много от оживелите от земетресението не са се къпали от две седмици и инфекциите са почнали да се популяризират, изключително измежду децата. Хората, живеещи краткотрайно в палатки, се пробват да импровизират, като употребяват кофи за миене и разчистване. За тях обаче цялостното къпане остава фантазия. Процесът на възобновяване на турските провинции, наранени от опустошителните трусове ще стартира още през март тази година, разгласи президентът Реджеп Ердоган по време на визитата си в провинция Газиантеп. Планира се градежа на най-малко 270 000 жилища следващата година.

Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации заяви, че последното земетресение е изплашило чиновниците, които раздават храна на стотици хиляди хора в засегнатия регион.
Световната стратегия по прехраната работи с сътрудници за обезпечаване на топла храна в църкви, учебни заведения, джамии, държавни приюти, всевъзможни здания. Съседите си помагаха един на различен. Сега следим доста увеличение на мащаба на незабавната реакция. Към днешна дата помощта е достигнала до над 800 000 души тук, в Сирия. Но за жалост, тези хора ще се нуждаят от помощ в продължение на месеци, а евентуално и на години.
Кен Кросли, шеф на Световната стратегия по прехраната за Сирия

Работниците спят в колите си при ниски температури, до момента в който се пробват да извършват отговорностите си по доставката на храна. Екипи разположиха общо 302 000 палатки и 6 400 контейнера в зоната на земетресението.

В момента на терен работят общо 14 740 души локален и интернационален личен състав за търсене и избавяне. Четири мобилни центъра за обществени услуги оказват и психическа поддръжка на потърпевшите в Кахраманмарас, Хатай, Османие и Малатия.

Организацията на обединените народи е подложена на критика за бавната си реакция при доставянето на помощи и тежко съоръжение в следения от бунтовниците.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР