Властите в Техеран са изправени пред голямо предизвикателство и нямат

...
Властите в Техеран са изправени пред голямо предизвикателство и нямат
Коментари Харесай

Иранските протести: В началото бе хиджабът

Властите в Техеран са изправени пред огромно предизвикателство и нямат различен отговор на това с изключение на стягане на режима. Краят на демонстрациите е по-вероятно да пристигна поради използването на брутална мощ, в сравнение с заради отстъпки. Убийствата на протестиращи може краткотрайно да тушират размириците, само че единствено ще подсилят възходящия яд.
Борбата на иранските управляващи против така наречен неприятен хиджаб (носенето на кърпа или на друга наложителна дреха по погрешен начин) стартира малко след Ислямската гражданска война от 1979 година В рамките на няколко месеца след установяването на ислямска република законите, защитаващи правата на дамите по времето на шаха, стартират да бъдат отменяни. Но когато по-рано този месец " моралната полиция " задържа 22-годишната Махса Амини и тя умира след подозрения за полицейска грубост, надали режимът в Техеран си е представял, че избухналите митинги ще го изправят пред най-сериозното предизвикателство от години.

Според деятели, представени от английската Военновъздушни сили, най-малко 76 души са убити от иранските органи на реда през 13-те дни на протести, стотици са задържани, а управляващите са упреквани в непропорционална приложимост на мощ. Антиправителствените демонстрации обгърнаха над 80 обитаеми места, до момента в който видеоклипове в обществените мрежи демонстрират, че измежду издигнатите лозунги се чува и " Смърт на диктатора ", като се засяга иранският висш водач аятолах Али Хаменей.
Реклама
За момента наподобява едва евентуално митингите да доведат до промяна на режима. И краят на митингите по-скоро ще пристигна поради използването на брутална мощ и стягане, в сравнение с заради отстъпки от страна на Техеран. Но също по този начин упованията са, че демонстрациите ще ескалират.
С какво са разнообразни сегашните протести
За следващ път Иран се намира посред политически вълнения и гражданско неодобрение. Този път обаче публичната поддръжка за митингите наподобява по-широка. Случаят " Амини " провокира стаяваното възмущение на иранците по отношение на държанието на " моралната полиция " и протестиращите желаеха на дамите да бъде обещано правото да избират какво да носят. " Гневът, който тези разнообразни групи изпитват към вмешателството на държавното управление в персоналните решения на хората, откри подобаваща платформа в актуалните демонстрации ", показва разбор на The Conversation.

Друга разлика е, че сегашните безредици са водени от дами. Техните права са в центъра на недоволството и до момента в който предходни митинги бяха фокусирани по-скоро върху стопански въпроси, в този момент хората упорстват за по-съществена политическа смяна. А до този миг за държавното управление се оказва мъчно да изясни дейностите си по метод, който да бъде безапелационен за стачкуващите. И трето, куражът, показан на тези митинги, е невиждан. По принцип всяко противоречие с управляващите в Техеран носи голям риск, само че в този момент иранците вършат нещо изключително извънредно - дами демонстративно режат косите си и обществено палят хиджаба си. Постепенно спорът, почнал с претенции за правдивост за гибелта на Амини, прерасна в по-големи конфликти, сплотяващи разнообразни обществени прослойки, като мнозина към този момент приканват за рухването на режима.
Протести са регистрирани както в междинната, по този начин и в работническата класа в Иран Източник: Reuters Колко несъмнено се усеща държавното управление
Протестите се случват във време, в което иранците са изключително недоволни - корупцията измежду политическите елити е систематична, бедността нараства с инфлация над 50%, нуклеарните договаряния още веднъж са в задънена улица, а неналичието на обществени и политически свободи ускорява отчаянието на популацията. В края на предходната седмица обаче държавното управление поде позната тактичност по отношение на демонстрациите, а точно президентът Ебрахим Раиси упрекна " конспиратори " за подклаждането на напрежението и съобщи, че ще се " оправи уверено " с тези, които " са срещу сигурността и спокойствието в страната ". Ден по-късно един от главните училищен профсъюзи прикани към национална стачка, а това е сензитивна тематика в Иран поради революцията от 1979 година, когато групови работен дейности служат като потребна тактичност при свалянето на шаха.
Реклама
Според Трита Парси, вицепрезидент на Quincy Institute във Вашингтон, държавното управление не наподобява да се усеща по-уязвимо от преди, само че точно тук може да бърка. " Смятам, че е доста евентуално да забележим още стачки, тъй като те се случваха още преди този момент придвижване. И може да се окаже, че те взаимно ще се укрепват, увеличавайки натиска върху управляващите ", твърди Парси пред CNN. Същевременно остава неразбираемо дали има представители в иранското държавно управление, които схващат какво е заложено на карта и са склонни да упорстват за смяна в сегашната властова конструкция.
Какви са вариантите на управляващите
Сега митинги са регистрирани както в междинната, по този начин и в работническата класа в Иран. И те, наподобява, се придвижват от локални или етнически въпроси към такива, които сплотяват по-големи сегменти от популацията. В резултат едно придвижване, което бе управлявано от дами, съумя да притегли и други придвижвания. В тези условия държавното управление има две варианти - да промени своите прецизни правила за хиджаба, само че това може да окуражи стачкуващите да продължат, до момента в който реализиран крайното си искане за промяна на режима. Или да не трансформира нищо и да продължи с убийствата на протестиращи, което може краткотрайно да тушира размириците, само че единствено ще укрепи възходящия яд в бъдеще.

" Властите имат доста по-голям потенциал за репресии, в сравнение с за промяна на този стадий ", разяснява CNN пред Есфандиар Батмангелидж, основен изпълнителен шеф на лондонския стопански институт Bourse & Bazaar Foundation. Компромисен вид би бил разпускане на " моралната полиция ", само че цялостно отменяне на закона за хиджаба е малко евентуално.

Същевременно пределната възраст на висшия водач аятолах Али Хаменей е в съзнанието на доста иранци. " Не е ясно дали наследникът му ще успее да задържи поддръжката на твърдите поддръжници на режима. Това може да не е финалната глава, само че е доста значима глава - от ден на ден пукнатини се появяват в една система, която към този момент не работи за мнозина, искащи друг метод на живот ", твърди английската Военновъздушни сили.
Засега демонстрациите не престават да са без водач и задвижвани от елементарните иранци Източник: Reuters
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР