Властите в Скопие закриха българския клуб Иван Михайлов в Битоля.

...
Властите в Скопие закриха българския клуб Иван Михайлов в Битоля.
Коментари Харесай

Закриха българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля

Властите в Скопие закриха българския клуб " Иван Михайлов " в Битоля. Централният указател изяснява мярката с решението на Министерството на правораздаването от 17 март. 

Решението следва смяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единомислещо в Народното събрание на Северна Македония. Комисията за потребление на персоналните имена  в РСМ даде също по този начин негативно мнение за името на клуба и изиска да бъде преименуван.

Българският клуб е основан от локалните македонски българи преди три години. На неговото публично разкриване предишния април присъстваха представители на българските управляващи. Но само месец по-късно клубът бе опожарен, а виновникът получи условна присъда. Председателят на клуба Любчо Георгиевски написа още преди дни в профила си във Facebook:

Не се предаваме и ще стигнем до Страсбург, ще се борим за правата си и унищожаване на фалшифицираната история. Никой няма да ни спре. 

Миналата седмица незвестни лица влязоха и в културлно-информационния ни център в Скопие - причинителите все още не са открити. 

На 19 януари 2023 година в Охрид грубо бе пребит секретарят на българско сдружение в Охрид  Християн Пендиков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР