Властите в Северна Корея окончателно ще закрият ядрения полигон "Пхунгери"

...
Властите в Северна Корея окончателно ще закрият ядрения полигон "Пхунгери"
Коментари Харесай

Решено! Северна Корея спира завинаги ядрените опити

Властите в Северна Корея дефинитивно ще закрият нуклеарния полигон "Пхунгери " ( "Пунгери ") през май, заяви президентството в Сеул, представено от международните организации.

Пхенян ще предложения скоро специалисти и публицисти от Южна Корея и Съединени американски щати, с цел да реализира по транспарантен метод процеса по демонтирането на оборудванията, употребявани за нуклеарни опити.

Севернокорейският водач Ким Чен-ун е дал това заричане на южнокорейския президент Мун Дже-ин по време на срещата им в петък, съобщи представителят на президентската канцелария Юн Йон-чан.

Проучване на китайски сеизмолози, оповестено на 26 април сподели, че полигонът може да е станал негоден поради отчасти сриване на планината, под която се намира. Там бяха осъществени всички шест севернокорейски нуклеарни опита от 2006 до 2017 година. Шестият и най-мощен опит на 3 септември, за който Пхенян сподели, че е тествал атомна бомба, провокира земетресение с магнитуд 6,3. Според учените точно той може да е извадил обекта от строя.



Освен това Северна Корея възнамерява да уеднакви часовата си зона с тази на Юга. Двете Кореи използваха една и съща часова зона в продължение на десетилетия. През 2015 година Пхенян вкара своя лична часова зона, като върна стрелките с 30 минути обратно по отношение на Сеул.

Той оправда решението си с желанието да скъса с наследството на японското колониално ръководство. Южна Корея и Япония са в една и съща часова зона - 9 часа напред от времето по Гринуич. Тя е въведена през японското ръководство на Корейския полуостров (1910-1945 г.).





"Въпреки моето опълчване против Съединени американски щати, хората ще схванат, че не съм човек, който ще нанесе нуклеарни удари по Южна Корея, Тихоокеанския район или Америка ", е споделил Ким по думите на южнокорейския представител Юн.

"Ако организираме чести срещи, в случай че изградим доверие със Съединени американски щати и получим обещания за завършек на войната и за контракт за ненападение, тогава за какво да си усложняваме живота, като пазим нуклеарните си оръжия? ", е споделил Ким съгласно представителя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР