Властите в САЩ обявиха за изчезнали на територията на страната

...
Властите в САЩ обявиха за изчезнали на територията на страната
Коментари Харесай

В САЩ обявиха 23 животни и растения за изчезнали

Властите в Съединени американски щати оповестиха за изчезнали на територията на страната 23 скотски и растителни типа, съобщи Асошиейтед прес.

Подобна стъпка се подхваща рядко, защото природозащитниците таят очаквания да открият избрани животни или растения. Намирането на екземпляри от оповестените за изчезнали се оказало невероятно в последните десетилетия. Според учените съществена виновност за това имат човешката активност и климатичните промени.

Белоклюният кълвач е най-известният тип, който американската Служба за риба и дива природа афишира за липсващ. От десетилетия няма данни да е забелязван в Съединени американски щати. Имало е няколко непотвърдени известия, които са довели до издирването му в блатата в Арканзас, Луизиана, Мисисипи и Флорида, само че несполучливо.

Обявена за изчезнала е и тип сладководна мида , обитавала югоизточните региони в Съединени американски щати. Тя е забелязвана в природата единствено няколко пъти, само че не задоволително, с цел да могат учените да й дадат име.

Голяма част от оповестените за изчезнали типове са от американския щат Хавай - осем горски птици и едно растение.

През 60-те години, когато всичките 23 типа са включени в американския лист на застрашените растения и животни, се счита, че въпреки всичко има най-малък късмет да бъдат видяни още веднъж.

От оповестяването на даден тип за липсващ до формалната смяна на статута му минават три месеца.

Около 902 типа по целия свят са оповестени за изчезнали . Смята се, че действителният им брой е доста по-голям, защото някои от тях в никакъв случай не са публично разпознати.

Учените въпреки всичко не изключват опцията един или повече от тези типове в миналото да се появят още веднъж.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР