Властите в Сърбия се отказаха от проекта за разработване на

...
Властите в Сърбия се отказаха от проекта за разработване на
Коментари Харесай

Изпълнихме всички искания на протестиращите. Сърбия се отказа от проекта за литиево находище

Властите в Сърбия се отхвърлиха от плана за създаване на литиево находище, който трябваше да бъде осъществен в страната от англо-австралийския колос Рио Тинто, предадоха в четвъртък вечерта международните организации.

Решението беше взето на съвещание на държавното управление в Белград, а новината заяви премиерката Ана Бърнабич. Отказът идва на фона на многохилядни митинги против плана в страната и месеци преди президентските и парламентарните избори там, които ще са през април.

Правителственото решение е да бъде прекъснато напълно съдействието с минната компания Рио Тинто, както и дъщерните ѝ компании в страната. "Изпълнихме всички претенции на екологичните митинги и сложихме точка на работата Рио Тинто в Република Сърбия, " сподели Ана Бърнабич.

В този ход няма изненада, откакто и президентът Александър Вучич разгласи, че това е "най-вероятният сюжет ".

Срещу плана на Рио Тинто имаше многохилядни посред подозрения, че са подписани сделки още преди години с компанията, макар неблагоприятността на оценките за екологично влияние.

Минният колос Рио Тинто планираше да създаде едно от най-големите залежи на литий в Европа. То трябваше да се намира в Западна Сърбия, покрай град Лозница.

Екозащитници и поданици на региона упрекнаха Рио Тинто и президента Вучич, че работят в цялостна загадка за плана и крият оценките му за екологично въздействие
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР