Властите в Република Северна Македония закриха втори български клуб -

...
Властите в Република Северна Македония закриха втори български клуб -
Коментари Харесай

Властите в Скопие заличиха и клуб Цар Борис Трети в Охрид

Властите в Република Северна Македония закриха втори български клуб - “Цар Борис Трети ” в Охрид. Това се случва след решение на министъра на правораздаването Кренар Лога, което беше предстоящо и единствено дни, откакто беше закрит и клубът “Иван Михайлов ” в Битоля.

 

В претекстовете си за решението правосъдният министър показва, че името провокира напрежение и назадничавост в цялото македонско общество и че Цар Борис е " виновен за злодеяния, осъществени по време на българската окупация на Македония през ВСВ и че неговата политика на съдействие с Третия райх е виновна за депортацията на евреите от Егейска Македония в лагера Треблинка ".

 

Закритият български културен клуб " Цар Борис Трети " няма да се преименува. Това заяви пред Българска национална телевизия ръководителят му Томе Блажевски.

 

По думите му клубът е спазил всички закони и няма съображение да трансформира името си. Блажевски съобщи, че не приема претекстовете на Комисията за имената и Министерството на правораздаването по отношение на цар Борис Трети. Блажевски уточни, че " към момента е мъчно да си българин " в Република Северна Македония и разяснява, че нямат проблеми с локалните хора, само че с някои от тях, които не ги почитат, не ги желаят и са против тях.

 

От откриването на клуба, съпроводено с митинги, беше стреляно, а табелата му и стъклата - чупени.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР