Властите в Република Корея въведоха извънредни мерки за понижаване на

...
Властите в Република Корея въведоха извънредни мерки за понижаване на
Коментари Харесай

Южна Корея и Тайланд вземат мерки срещу опасното замърсяване с фини прахови частици

Властите в Република Корея вкараха изключителни ограничения за намаление на нивото на рисковите за здравето фини прахови частици РМ 2,5, чиято централизация в атмосферата втори ден надвишава 75 мкг на пространствен метър, оповестява ТАСС.

Кметството на Сеул заяви, че в столицата, в Инчон и провинция Кьонги през днешния ден е неразрешено придвижването на коли с нечетни номера. Аналогични ограничения са подхванати в Пусан, Седжон, Куанджу и още две провинции.

В Сеул се вкарва ограничаване на придвижването на дизелови коли над 2,5 тона, регистрирани преди края на 2005 година Нарушителите ще бъдат глобявани до 100 000 вона (100 долара). В страната са регистрирани 320 хиляди такива коли, като 200 хиляди са в столичния район. Въпрeки хубавото време управляващите предлагат на жителите, изключително на децата, възрастните и хората с хронични дихателни болести, да останат на закрито.

Частиците РМ 2,5 са извънредно рискови за индивида. Те се натрупват в организма и предизвикат развиване на сърдечно-съдови болести, заболявания на дихателните пътища и рак на белите дробове. За да се оправят със мощното замърсяване на атмосферния въздух, засегнало Банкок, в Тайланд управляващите възнамеряват да провокират изкуствено превалявания, добавя Българска телеграфна агенция.

В тайландската столица концентрацията на праховите частици е доста над тавана, избран от Световната здравна организация. "Изкуственото рухване на дъжд може да има на следващия ден (вторник), само че зависи от ветровете и влажността ", сподели генералният шеф на службата за надзор на замърсяването Пралонг Думронгтай. Техниката съставлява стартиране от аероплан на огромни количества химикали в облаците, с цел да се провокира формиране на ледени кристалчета, които форсират рухването на дъжд.

През последните дни нивото на РМ 2,5 доближи 102 мкг на пространствен метър. СЗО предлага 25 мкг като оптимално на ден ниво, на което човек може да бъде изложен. "Грийнпийс " заяви, че това е най-тежкото замърсяване от една година. "В понеделник сутринта съгласно измерванията ни Банкок беше 10-тият по замърсяване град в света ", сподели Тара Буакамсри, шеф на "Грийнпийс " за Тайланд. Той добави, че настоящето замърсяване е почнало в петък и може да продължи още няколко дни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР