Властите в провинция Родопи в Северна Гърция се надяват през

...
Властите в провинция Родопи в Северна Гърция се надяват през
Коментари Харесай

Няма да повярвате какво искат гърците от България на фона на К-19

Властите в провинция Родопи в Северна Гърция се надяват през лятото на 2021-ва през граничният пункт „ Маказа – Нимфея “ да минават рейсове, а депутатът от СИРИЗА Димитрис Хариту упорства София и Атина да стартират договаряния за създаване на ж. п. линия сред Подкова и Комотини, написа 24Родопи.

Това е новината от диалозите на Хариту с ръководителя на парламентарната Междупартийна комисия за развиване на Западна Тракия Костас Караманлис и министъра на околната среда и енергетиката Костис Хацидакис.

Припомняме, че тематиката „ влакове през Маказа “ е на дневен ред и в България. Ако се осъществя, огромният план „ Дунав-Егея “ ще сбъдне и фантазията на генерации нашенци за продължение на жп линията от Подкова до Комотини.

Железопътното трасе е част от мегапроекта „ Дунав – Егея “, който включва и скоростната автомагистрала свързваща „ Дунав мост “ - Русе с прохода "Маказа ".

Голям логистичен център с гара дълга към 4 км включва плана на жп линията с високоскоростни влакове "Южно Северен поток ".

Железопътната линията ще свързва двете пристанища "Мароня " и "Констанца ", твърди Румен Марков от проектантската компания „ Лардж Инфрастръкчър Проджектс “.

Предвидено е автомагистралата да стартира от Дунав мост при Русе и да приключва при бъдещето пристанище на Мароня. Ще има 38 пътни възли, 33 тунела, 56,6 км мостове и виадукти и така нататък

Проектантите обясниха, че е заложена реорганизация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ и създаване на две нови Граничен контролно-пропусквателен пункт на „ Маказа “ от българска и гръцка страна.



По линията ще се движат влакове с дължина на композицията 1800 м. Скоростта с която е планувана да се движат товарните влакове е 200 км/ч, а пътническите влакове с до 250 км/ч.

Основно линията ще бъде предопределена за товари, само че по нея ще пътуват и пасажери. Трасето е планувано да минава източно от Комотини, по-късно влиза в тунел дълъг 11 км, който излиза над Кирково, по-късно минава около Момчилград.

Гарата в Момчилград е планувана да се ремонтира и да се трансформира в огромен логистичен център. Тя ще бъде дълга към 4 км, с цел да може да приема товарните влакове.

Следващата жп гара по трасето ще бъде при хасковското село Сираково, по-късно Чирпан, казанлъшкото село Копринка, Габрово, Павликени сред Белене и Свищов жп трасето ще напуща България и отива в Румъния.

През 80-те години на предишния век български специалисти също оферират построяването на маршрут Димитровград - Подкова - Комотини - Кавала/Александруполис, с създаване на жп линия през прохода Маказа. И тогава, и през днешния ден обаче се регистрира, че мегапроектът е прекомерно безценен.

В последните години бизнесът в Северна Гърция упорства Атина да изиска финансиране от Брюксел за железница под „ Маказа “.

Припомняме, че за реализацията на мегапроекта първо би трябвало да има решение на двете държавни управления – българското и гръцкото, за създаване на Автомагистрала „ Дунав – Егея “.

Плановете на проектантите са това да се случи напролет на 2020 г, а до края на 2021 година обектът да е с издадено позволение за градеж. Прогнозният период за строителството е 3 година

Автомагистрала „ Дунав – Егея “ ще се построява посредством публично-частно партньорство. Моделът е концесия против строителство, без да се разходват средства от бюджета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР