Властите в Прищина дадоха на косовските сърби осем месеца да

...
Властите в Прищина дадоха на косовските сърби осем месеца да
Коментари Харесай

Прищина даде на сърбите в Косово 8 месеца, за да заменят сръбските си паспорти

Властите в Прищина дадоха на косовските сърби осем месеца да сменят паспортите си, издадени от Сърбия, с тези, издадени от Косово, с цел да могат да пътуват до Европейския съюз без виза, заяви Хина. Във вторник Европейският парламент утвърди съглашението ЕС-Косово за либерализиране на визовия режим, съгласно което на жителите на Косово ще бъде позволено да пътуват до Европейски Съюз, а на жителите на Европейски Съюз - да отидат в Косово, без да желаят виза, и да останат до 90 дни.

Вицепремиерът на Косово Бесник Бислими съобщи, че всички притежатели на паспорти, издадени от Сърбия, имат осем месеца, с цел да аплайват за паспорти, издадени от Косово. " Белград не е в Косово. Надявам се, че всеки, който има паспорт, публикуван в Белград, ще употребява този интервал от осем месеца, с цел да го смени “, сподели той, съгласно новинарския уеб страница Косово онлайн.

Бислими съобщи, че държавното управление на Косово ще направи всичко допустимо да форсира този развой, тъй че всички жители на Косово да " имат легален и годен паспорт " до 1 януари 2024 година

Авторът на съглашението за либерализиране на визовия режим, холандският народен представител Тийс Ройтен, съобщи, че Косово е последната страна от Западните Балкани, която се е включила към безвизовия режим.

На въпрос дали косовските сърби, които имат паспорти, издадени от Сърбия, която също е обхваната от либерализацията на визовия режим, могат да пътуват свободно до Европейски Съюз с тези документи след приемането на Споразумението за либерализиране на визовия режим сред Европейски Съюз и Косово, той сподели, че не могат.

Сърбия не признава независимостта на Косово, нейна някогашна провинция, и я счита за част от личната си територия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Освобождаването от визи ще влезе в действие след въвеждането на Системата на Европейски Съюз за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и не по-късно от 1 януари 2024 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР