Властите в Португалия са установили 37 случая на заразяване с

...
Властите в Португалия са установили 37 случая на заразяване с
Коментари Харесай

14 нови случая на маймунска едра шарка в Португалия

Властите в Португалия са открили 37 случая на заразяване с маймунска едра шарка , заяви в понеделник вестник „ Diário de Notícias ”.

" В Португалия са доказани още 14 случая на заразяване на хора с вируса на маймунската едра шарка, като общият брой на доказаните случаи досега е 37 ", заяви Генералната дирекция по опазване на здравето. От там прецизираха, че се чакат резултатите от тестванията на други възможни инфектирани .

Световната здравна организация отбелязва, че маймунската едра шарка е рядко вирусно заболяване , което се среща най-вече в отдалечени региони в Централна и Западна Африка наоколо до влажни тропически гори.

Според СЗО вирусът се предава на хората от диви животни, като гризачи и примати, а вторичното му разпространяване посредством предаване от човек на човек е лимитирано .

Обичайният % на смъртност при огнища на маймунска едра шарка е сред 1 и 10 %, като множеството смъртни случаи са в по-младите възрастови групи, прецизира организацията. Няма характерно лекуване или ваксина за вариола, само че предварителната имунизация против дребна шарка също обезпечава доста ефикасна предварителна защита на болестта.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР