Властите в Полша са разрушили мавзолея, изграден на мястото на

...
Властите в Полша са разрушили мавзолея, изграден на мястото на
Коментари Харесай

Русия бясна заради разрушен в Полша мавзолей, където са погребани съветски войници

Властите в Полша са разрушили мавзолея, построен на мястото на всеобщия гроб (братска могила) на руски бойци в град Тшчянка в Северозападна Полша, макар че там има тленни остатъци на 56 руски бойци , възмутени са съветските медии.

" Днес ние приказваме за безчовечен случай за нашата християнска страна . Това, което се случи в град Тшчянка, минава всевъзможни граници , въз основа на които ние живеем. В Тшчянка благодарение на тежка техника са унищожили мястото, където лежат руските бойци. Стореното е записано на видео. Имаше хора, които се опълчиха на това, имаше хора, които се смееха на това ", акцентира ръководителят на съветската социална организация " Курск " Ежи Тиц.

Той също по този начин отбелязал, че от организацията са решили да съдят управата на града за унищожаването на паметника .

Мемориалният комплекс, който включва боен пантеон в памет на починалите руски бойци по време на завладяването на град Тшчянка, съгласно някои сведения е първият монумент, отдаден на Втората международна война в Полша . Неговото строителство е почнало на 24 април 1945 година, още преди края на войната.

В началото на септември полските управляващи започнаха ликвидирането на мавзолея . Руското външно министерство е протестирало пред полските управляващи по този мотив.

Промените в закона в Полша, забраняващи пропагандата на комунизма или друга тоталитарна система , влязоха в действие тази есен. Законът допуска, наред с други неща, разрушаването на руските монументи . Според изчисленията на Института за национална памет на Полша законът ще засегне повече от 450 монументи в цялата страна, 230 от които са монументи на бойци от алената войска . Всички монументи, които попадат под ударите на закона, би трябвало да бъдат отстранени от публични места в границите на 12 месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР