Властите в няколко държави предупредиха жителите и туристите, които посещават

...
Властите в няколко държави предупредиха жителите и туристите, които посещават
Коментари Харесай

Втора гореща вълна обхваща Средиземноморието, горски пожари бушуват в Испания, Гърция и Швейцария

Властите в няколко страни предизвестиха жителите и туристите, които посещават Средиземноморието, да останат на закрито, защото в района настава втората гореща вълна за последните седмици, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция. Горските пожари в Гърция, Испания и Швейцария не престават.

В Италия екипи на Червения кръст ревизираха посредством мобилно приложение здравословното положение на възрастните хора, а в Португалия използваха обществените мрежи, с цел да предупредят хората да не оставят домашните си любимци или дребни деца в паркирани коли. В Гърция доброволци раздаваха гратис питейна вода, а в Испания подсетиха на хората да се защищават от вдишването на пушек от развилнелите се горски пожари.

Редица страни от Южна Европа се сблъскват с нова гореща вълна, засилена от изменението на климата, която се чака да продължи с дни. Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации заяви, че температурите в Европа могат да надминат даже и върха от 48,8 градуса по Целзий, подложен в Сицилия преди две години, на фона на възходящите опасения, че жегата ще провокира внезапно покачване на смъртните случаи.

" Топлинните талази са в действителност незабележим палач ", съобщи на брифинг в Женева Пану Сааристо, началник на екипа за незабавни здравни случаи към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. " Всяко лято тук, в Европа, се сблъскваме с все по-високи и по-високи температури за все по-дълги интервали от време ", добави той.

Според европейската работа за климатични промени " Коперник " през юни е регистрирана най-високата междинна температура в света, а Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации предвижда, че това лято ще бъдат усъвършенствани редица топлинни върхове.

Причиненото от индивида изменение на климата вследствие на изгарянето на въглища, петрол и природен газ прави света по-горещ и резултата се усилва от естественото метеорологично събитие Ел Ниньо - стоплянето на океанската повърхнина или повърхностните температури на морската вода над междинното равнище в централните или източни тропически области на Тихия океан (бел. ред.). Настоящият Ел Ниньо обаче стартира едвам преди няколко месеца и към момента въздействието му е доста едва до умерено и не се чака да доближи своя пик до зимата, отбелязва АП.

Прогнозите демонстрират, че температурите над 40 градуса по Целзий ще се задържат освен в региона на Средиземноморието, само че и в Северна Америка, Азия и Северна Африка.

В Италия здравните управляващи предизвестиха за рискови температури в 20 града - от Болцано на север до Палермо на юг.

В Гърция, където в четвъртък се чака втора гореща вълна, три огромни горски пожара горяха край Атина за втори следващ ден. Хиляди хора, евакуирани от крайбрежните региони на юг от столицата, се завърнаха през днешния ден в домовете си, когато огънят дефинитивно бе сподавен. Горските пожари на север и на запад от Атина обаче не престават да горят неконтролируемо.

В по-голямата на част от Испания има издадено предизвестие за мощни до рискови горещини, като съгласно прогнозите оптималните температури ще доближат 43 градуса в северните региони на страната, както и на остров Майорка. Страната също по този начин се сблъсква с продължаваща суша, която усилва риска от горски пожари.

Около 400 пожарникари, подпомагани от девет самолета за изсипване на вода, се пробват да потушат горски пожар, който гори четвърти следващ ден на остров Ла Палма, част от Канарските острови в Испания.

В Швейцария към 200 пожарникари, служители на реда, бойци и чиновници на екипи за изключителни обстановки, подкрепени от хеликоптери, се включиха през днешния ден в битката с горски пожар, обхванал планински скат в югозападната част на кантона Вале, като се наложи евакуацията на жителите на четири села в района.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР