Властите в Мали обвиниха Франция в подкрепа за джихадизма. В

...
Властите в Мали обвиниха Франция в подкрепа за джихадизма. В
Коментари Харесай

Мали обвинява Франция в подкрепа за джихадизма

Властите в Мали упрекнаха Франция в поддръжка за джихадизма. В писмо до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се твърди, че Париж поддържа джихадисти в страната и е направила нарушавания на въздушното пространство.

Според информация, оповестена за първи път от списанието Jeune Afrique, писмото на малийския външен министър Абдулайе Диоп от 15 август, осъжда нарушаванията на въздушното пространство на Мали, заяви RFI.

В писмото си Диоп приканва за изключително заседание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Диоп показва, че има " няколко детайла ", доказващи, че незаконните нахлувания във въздушното пространство на Мали са били " употребявани от Франция за събиране на информация в интерес на терористични групи " и за " стартиране на оръжия и муниции към тях ".

Писмото дава доказателства за към 50 " повтарящи се и чести нарушавания на въздушното пространство на Мали от френските сили " от началото на 2022 година Дронове, хеликоптери или бойни самолети са летели над Мали " без позволение " от Бамако, се споделя в него.

Диоп написа, че французите са правили " шпионски действия ", в това число " колета, изпуснати " от френската войска на 8 август.

Малийската войска споделя, че след офанзива против лагера Тесит преди една седмица, която лиши живота на 42 малийски бойци, са били извършени " секрети и некоординирани интервенции над полета ".

Това потвърждава, че терористите, или по-точно сахелският клон на групировката " Ислямска страна ", са се възползвали от " съществена поддръжка и външен опит ", твърди Диоп.

Франция не е дала отговор на тези изказвания.

Това не е първият път, когато Мали упреква Франция в нарушение на въздушното ѝ пространство. През април тя насочи сходни изказвания, откакто телата от всеобщ гроб в Госи бяха открити и върнати на малийските сили.

Мали твърди, че френски бойци са направили тези убийства.

Франция съобщи, че Мали и съветските наемници от групировката " Вагнер " са виновни, като отрече нарушавания на въздушното пространство, наричайки обвиняванията " дезинформация ".

" В случай на опазване на тази позиция, която подкопава стабилността и сигурността на страната ни, Мали си резервира правото да употребява самозащита ", сподели той.

Припомняме, че по-рано през днешния ден, френският общоприет щаб заяви, че след деветгодишно наличие в Мали последните военнослужещи, взели участие в интервенция " Бархан ", са напуснали страната.

" В 13:00 ч. в понеделник последното поделение на силите " Бархан ", намиращо се на малийска територия, пресече границата сред Мали и Нигер ", цитира вестник " Фигаро " официално съобщение на генералния щаб.

По-рано в понеделник същият вестник заяви, че няколко десетки души в град Гао в северната част на страната са взели участие в проява предходния ден с искане френските сили да ускорят отдръпването си от страната. " Поставяме ултиматум от през днешния ден - неделя, 14 август 2022 година - за окончателното овакантяване на Бархан в границите на 72 часа ", обявиха стачкуващите.

Мали претърпя два поредни военни преврата - през август 2020 година и май 2021 година След това преходното държавно управление даде обещание, че страната ще се върне към гражданско ръководство през март 2024 година Политическата рецесия съответства със съществени проблеми със сигурността в страната, като през 2012 година в северната част на страната започнаха да работят въоръжени сепаратистки групи. В същото време се правят терористични набези от радикални ислямисти.

В този подтекст връзките сред пристигналия на власт режим в Бамако и Париж внезапно се утежняват, което води до искане от страна на малийските управляващи за овакантяване на страната от френски бойци.

В края на януари тази година малийските управляващи желаеха отзоваването на френския дипломат от Бамако. Те оправдават това решение с " враждебните " изказвания на френски чиновници против тях.

В началото на май Франция беше осведомена за едностранното решение на преходното държавно управление на Мали да денонсира контракта за съдействие в региона на защитата, който обвързваше страните.

" Франция счита това решение за голословно и публично оспорва всяко нарушаване на двустранната правна рамка, което би могло да засегне силите на Бархан ", съобщи тогава представител на френското външно министерство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР