Властите в Куба обявиха увеличение с 500% на цената на

...
Властите в Куба обявиха увеличение с 500% на цената на
Коментари Харесай

5-кратното увеличение на горивата в Куба: по-евтин ли е още бензинът от водата

Властите в Куба оповестиха нарастване с 500% на цената на горивата от 1 февруари, предадава Reuters, цитирайки правителтвени източници. Цената на елементарния бензин ще скочи от 25 песо на 132 песо (приблизително 20 щатски цента), което е нарастване с 528%.

Цената на бензина Super ще се усили от 30 на 156 песо, което е с 520% % от горната страна.

По-евтин от водата?

Традиционно, бензинът е по-евтин от минералната вода в Куба. В множеството магазини половин литър бутилирана вода в социалистическата страна се продава на цени сред 100 и 200 песо.

Въпреки идното фрапантно нарастване на цените на горивата, към момента положителната питейна вода на доста места ще излиза по-скъпо.

Колкото до повода за по-скъпата минерална вода, тя се крие в това, че  Куба субсидира бензина от десетилетия, още от началото на революцията на някогашния водач Фидел Кастро.
 Снимка 321233
Източник:

Как се стигна до фрапантното нарастване?

В края на декември предходната година кубинското държавно управление, което субсидира съвсем всички артикули и услуги от първа нужда, разгласи серия от ограничения, целящи понижаване на недостига.
 По-евтин от водата: 7-те страни с най-ниска цена на бензина в света
По-евтин от водата: 7-те страни с най-ниска цена на бензина в света

Властите постоянно употребяват приходите от износа на нефт, с цел да субсидират локалните разноски за гориво

Според публични оценки кубинската стопанска система е отчела също така 2-процентен спад през 2023 година, а инфлацията е достигнала 30%. По думите на икономическия министър Алехандро Гил, все пак " кубинският бензин е най-евтиният в света ".

" Кубинският бензин е доста на ниска цена, само че в случай че го сравните със заплатите в страната, в действителност бензинът е доста безценен ", съобщи от своя страна професорът по стопанска система Омар Еверлени Перес пред Агенция Франс Прес.

Той добави, че " новите цени ще обиден цялото общество ".
 Куба: Задълбочаваща се икономическа рецесия, дефицит на храна и гориво
Куба: Задълбочаваща се икономическа рецесия, дефицит на храна и гориво

Производството на храни, доставките на медикаменти и превозът са намалели с 50% от 2018-а

" Най-тежката икономическа рецесия "

На фона на фрапантното повишаване на горивата Централната банка на страната изследва евентуален нов обменен курс по отношение на $. Песото беше девалвирано два пъти от 2021 година насам.

Островът с население от 11 милиона души претърпява най-тежката си икономическа рецесия от разпадането на руския блок през 90-те години на предишния век заради последствията от пандемията, както и поради стягането на глобите от страна на Съединени американски щати през последните години.

Кризата с горивата докара до образуването на дълги опашки по бензиностанциите, които тук-там са километрични, оповестява BBC.

Това значи, че зареждането на колата може да се трансформира в целоддневно тестване. Общественият превоз също е мощно обиден, като се чака цените на билетите също да бъдат увеличени.
 Захарната промишленост на Куба, която се трансформира в пепел
Захарната промишленост на Куба, която се трансформира в пепел

" Без захар няма страна “, гласи остарялата кубинска поговорка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР