Властите в китайски град на границата със Северна Корея посочват,

...
Властите в китайски град на границата със Северна Корея посочват,
Коментари Харесай

Вятърът пренасял коронавирус от Северна Корея

Властите в китайски град на границата със Северна Корея показват, че не схващат на какво се дължат непрекъснатите нови случаи на инфектирани с COVID-19 и считат, че повода може да е във ветровете от потайния им комшия, написа Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки ограниченията за преодоляване на пандемията от края на април, новите случаи на инфектирани нарастват всекидневно в Дандун – град с население от 2,19 милиона души. Повечето от инфектираните в града, открити през последната седмица, не са напускали кварталите си най-малко четири дни преди слагането на диагнозата им, сочат данни на Центъра за надзор на болесттите. Въпреки че вирусът се популяризира на други места в Китай, в това число в северните райони на страната, управляващите показват, че не са в положение да открият веригата на предаване. За момента съмненията им се насочват към техния комшия, като апелите са жителите, живеещи наоколо до река Ялу, да затварят прозорците си в дните с южни ветрове. Също по този начин им е насочен апел да се тестват по-често, показва гражданин на Дандун, поискал да резервира анонимност.

Няма ясни научни доказателства в поддръжка на тази доктрина. Изследвания демонстрират, че предаването на инфекции по въздушно-капков път е малко евентуално на дълги дистанции, изключително навън. Също по този начин не всички в Китай са уверени. Много консуматори в обществените медии се присмиват на догатката, че вирусът може да пътува във въздуха стотици метри. Междувременно Северна Корея понася пълномащабна рецесия, като хипотетичните случаи надвишават четири милиона след края на април, показват от държавната Корейска централна новинарска организация (Korean Central News Agency). Северна Корея и Китай имат обща граница от 1300 километра, като в някои зони тя е разграничена от река Ялу – необятна по-малко от километър в елементи от Дандун.

Градът е основен търговски хъб за двете страни. Около 70-процентен дял от медународната търговия на Северна Корея минаваше през Дандун преди пандемията. Бен Каулинг, професор по епидемиология в University of Hong Kong's School of Public Health, съобщи, че е малко евентуално инфекциите да се популяризират на дълги дистанции, носени от вятъра. Вирусите не виреят изключително добре на слънчева светлина и навън, изяснява той.

По-вероятно е придвижването на хора през границата или в самия град да е повода за разпространяването, разяснява Питър Колинън, професор по инфекциозни заболявания в Австралийския народен университет. Той отбелязва, че въпреки Дандун да е в обсада от над месец, човешкият контакт не е изцяло прекратен – да вземем за пример хората, чиито работи са от съществена значимост, са на открито и поддържат връзка между тях. Експертът отбелязва още, че съветът прозорците да се затварят може да има по-скоро отрицателно въздействие – по-добре е хората да имат достъп до чист въздух. „ Ако тази доктрина продължи, тя ще накара хората да стоят повече в затворени пространства, където е по-вероятно да се заразят от други хора “, споделя Колинън.

Проблеми по границата

Ситуацията акцентира компликациите пред Китай за придържане към политиката за нулев брой на инфектирани с COVID-19. В градовете наоколо до границите на страната са въведени едни от най-строгите ограничения за ограничение на пандемията, защото вирусът продължава да се популяризира в тях.

Възраждането на пандемията във Вътрешна Монголия обгръща и граничния Еренхот - най-големият пристанищен град сред Китай и Монголия с население от близо 75 хиляди души. През миналата седмица той беше в обсада, а управляващите стартираха интервенция в неделя, целяща да ревизира всяко домакинство, с цел да се даде информация за вируса и регистрациите на жителите. Пекин не оповестява за нови случаи към обяд българско време в сряда, а управляващите обявиха, че всички благоприятни условия за разпространяване на болестта са прекратени. Част от ограниченията ще бъдат разхлабени в града.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР