Властите в Китай взеха в петък решение за въвеждане на

...
Властите в Китай взеха в петък решение за въвеждане на
Коментари Харесай

Китай въвежда мита върху американски стоки на стойност 75 млрд. долара в отговор на действията на Вашингтон


Властите в Китай взеха в петък решение за въвеждане на спомагателни мита върху импорт на американски артикули на стойност 75 милиарда $ годишно в отговор на аналогичните дейности на Вашингтон. Според известието на уеб страницата на финансовото министерство на Китай, митата ще бъдат въведени на два стадия – от 1 септември и от 15 декември 2019 година

„ Посочените ограничения са насилствена стъпка от страна на Китай в отговор на едностранната политика и комерсиалния протекционизъм на Съединени американски щати “, се споделя в изказването на китайското финансово министерство.

Подчертава се също по този начин, че единственият верен избор за Съединени американски щати и Китай остава съдействието въз основата на взаимното почитание и пълноправие.

Както бе обявено, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание да вкара мита от 10 % върху вносни артикули от Китай на стойност 300 милиарда $ годишно от 1 септември. След това комерсиалното ведомство на страната вкара промяна и разгласи, че въвеждането на митата ще бъде отсрочено до 15 декември. В този смисъл дейностите на китайските ръководещи се явяват огледален отговор на стъпките, подхванати от Вашингтон.

Американският президент Доналд Тръмп реагира стремително и написа в поста си в Туитър, че няма да разреши това да се случи и съобщи, че ще отговори уместно.

Новината за ескалацията на комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай докара до усилване на спада на цените на петрола. Пазарът реагира отрицателно на изказванията на китайските ръководещи. След стоките, които ще бъдат обложени с мита влиза и американският нефт, като митото върху вноса ще е от порядъка на 5 %. По-рано Китай се отхвърли от въвеждане на мита върху този тип продукция. Наблюдателите на пазара показаха безпокойствие, още повече, че Китай е един от най-големите вносители на американски нефт. Според статистиката, за първите пет месеца на тази година Китай се подрежда на девето място измежду най-големите експортьори на петрол от Съединени американски щати.

Стойността на контракта за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures приключи търговията при цена от 58,94 $ за барел, отчитайки спад от 0,67 %. По-рано в петък по време на търговията бе регистриран спад от 1,94 % и цената на се намали до 58,76 $ за барел.

Фючърсът за октомври за петрола вид WTI на NYMEX приключи при цена от 53,65 $ за барел, отчитайки спад от 0,969 %. По-рано WTI падна до 53,76 $ за барел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР