Властите в Кейптаун умоляват гражданите и посетителите на града да

...
Властите в Кейптаун умоляват гражданите и посетителите на града да
Коментари Харесай

Кейптаун може да се превърне в първия голям град без вода

Властите в Кейптаун умоляват жителите и посетителите на града да пестят водата, тъй като чешмите му могат да пресъхнат до април.

Във видеото горе вижте до какво води рисковата суша в област Западен Кейп, където се намира Кейптаун

ВИЖТЕ ЕДНА ИНТЕРЕСНА ГАЛЕРИЯ ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВОДАТА

За да се предотврати тази рецесия, режимът на водата, който не е нещо ново в африканската столица, се стяга. Вместо разрешените досега 87 литра дневно, от идващия месец жителите ще могат да употребяват по най-много 50 литра дневно.

„ Остават единствено 95 дни до Ден нула “,

споделя кметът на града Патрисия де Лиле. А какво представля Ден нула? Това е моментът, в който множеството кранове в града ще бъдат спрени и жителите ще би трябвало да се редят на опашки за 25 литра вода дневно.

Surrounded by beautiful stretches of ocean, it's hard to believe Cape Town could become the first major city in the world to run out of water: https://t.co/tsu1rgTgmW pic.twitter.com/ftA9eRbo9z
— CBS News (@CBSNews) 19 януари 2018 година
За съпоставяне в България в семействата в градовете се употребяват приблизително по над 100 литра вода дневно.

Властите в Кейптаун вършат всичко по силите си

да предотвратят рецесията с водата. Те търсят нови способи за филтриране на водата и добиването на повече подпочвени води.

Главният проблем обаче е, че колкото и интензивно да се работи в тенденция за доставяне с повече вода, изразходването на наличната изпреварва тези процеси. За миналата седмица единствено 39 % от 4-милионното население на Кейптаун са съумели да се вместят в ограничаването от 87 литра вода дневно.

Cape Town, South Africa, may run out of water in just 90 days https://t.co/MsewNBaXRZ pic.twitter.com/oZUgWaJskw
— Forbes (@Forbes) 18 януари 2018 година
По новите ограничавания, влизащи в действие от идващия месец, 10 минути под душа биха означавали изцяло изразходено на ден количество вода.

За да успее един човек да се вмести в ограничаване от 50 литра дневно и да разполага с някакво количество вода за пиянство, би трябвало да си вземе душ веднъж на ден за не повече от 2 минути, да пусне водата на тоалетната единствено един път, да измие чиниите в мивката един път, да измие ръцете си два пъти и да сготви един път.

Регионът, в който Кейптаун се намира, минава през извънредно изсъхнал интервал

През май 2017 година провинция Западен Кейп е оповестена за извънредно застрашена област, откакто управляващите оповестяват, че сушата в района е достигнала мащаби по-страшни от 1904 година насам.

With reservoirs decimated by the worst three-year drought on record, the city of Cape Town is on track to shut down its water supply for days—if not weeks—come April. https://t.co/1TDvG4aSp9 pic.twitter.com/xHuzmJvMg4
— Weather Underground (@wunderground) 19 януари 2018 година
Промените в района са толкоз фрапантни, че могат да бъдат видени от космоса

През ноември предходната година НАСА разгласява фотография, на която се вижда какъв брой са се намалили равнищата на водата за последните три години в Тееватерсклооф, най-големия контейнер във водоснабдителната система на Западен Кейп.

Африка може и да ви се коства надалеч, само че в случай че не използваме водата рационално, това бъдеще чака всеки един различен град по света рано или късно.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК

Четете още:

Не хаби водата, пий бира

Защо ще нарастне водата

„ Софийска вода “ с обръщение за Деня на водата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР