Властите в Казахстан прекъсват интернет в цялата страна на фона

...
Властите в Казахстан прекъсват интернет в цялата страна на фона
Коментари Харесай

Интернет беше изключен в цял Казахстан на фона на масовите протести

Властите в Казахстан прекъсват интернет в цялата страна на фона на всеобщи митинги, които започнаха на 2 януари в петролния моноград Жанаозен и през идващите три дни обгърнаха всички огромни градове, в това число Алма-Ата и столицата Нур-Сутлан.
В сряда, 5 януари, републиката от Централна Азия се озова на процедура в тотално интернет затъмнение, излиза наяве от данните на услугата NetBlock, която следи блокажи на мрежата по света, написа finanz.ru.
Частичните спирания на интернет започнаха в понеделник, когато клиентите на мобилните оператори започнаха да изпитват проблеми с достъпа.

Тогава представители на Beeline и Kcell обявиха, че не са отговорни за спиранията в връзката. „ В момента способените органи на Република Казахстан подхващат ограничения за прекъсване на работата на мрежите и даване на информационни услуги в полза на гарантирането на публичната сигурност “, разяснява прекъсването на Kcell (цитиран от BBC News).

В сряда държавният оператор " Казахтелеком " изключи интернет в цялата страна, както мобилните, по този начин и кабелните оператори нямат достъп. Дори телефонната връзка спря да работи в Алма-Ата и Нурсултан, това се случи по едно и също време към 17:00 ч. локално време (14:00 ч. московско време), написа Интерфакс.
Започнати с двукратно нарастване на цената на втечнения газ в региона на рандеман на петрол и газ в Мангистау в Западен Казахстан, митингите бързо обрасли с политически претенции за промяна на властта и оставка на настоящето държавно управление.

Правителството на Казахстан беше уволнено в сряда сутринта, само че това не потуши митингите, макар налагането на изключително състояние, полицейски час и армейските подкрепления на силите за сигурност благодарение на светкавици, сълзотворен газ и гумени патрони.
Протестиращите, въоръжени с палки и железни пръти, влязоха в постройката на администрацията на Алмати, съгласно The ​​Moscow Times, след което се реалокираха в телевизионния център с искане да излязат в ефир.

Както заяви Sputnik Казахстан, пространствата на редакциите на телевизионните канали в Алма-Ата са разрушени. https://t.me/rian_ru/137769 Според сътрудник на РИА Новости протестиращите са лишили огнестрелни оръжия, щитове и палки от полицията, а чиновниците на реда към този момент не се следят в града. Както оповестява кореспондентът на " Известия ", протестиращите в Алма-Ата принуждават военните да смъкват униформите си. 

Хора с тояги и щитове стопират на улицата бойците, отвърнали се от военните елементи. Според RBC силите за сигурност започнаха да минават на страната на протестиращите. Хората, които излизат на улицата, употребяват държавни технологии, с цел да се придвижват, а хората в униформи пътуват дружно с тях в коли.

В Актобе протестиращите възпламениха огньове покрай регионалната администрация и отхвърлиха да изоставен площада. В Алма-Ата хората започнаха да разрушават и ограбват оръжейни магазини. „ Изваждат всичко и се пробват да отворят оръжейните хранилища. Не можем да влезем в полицията “, написаха чиновниците на един от тях в Instagram.

През нощта в Алмати са изгорени над 120 автомобила, ранени са над 500 цивилни, разрушени са 120 магазина и павилиони и 180 заведения за публично хранене, заяви комендантът на града Канат Тацмерденов.
Руското външно министерство прикани за спокойно решение на проблемите " в границите на конституционното и правното поле ", подкрепяйки стъпките на президента Касим-Жомарт Токаев " за стабилизиране на обстановката ". В същото време ведомството назова настояванията на протестиращите " законни ".

Москва се надява " на допустимо най-скорошно нормализиране на обстановката в страната, с която Русия е обвързвана посредством връзки на стратегическо партньорство и съюз, приятелски, човешки контакти ", обявиха от външното министерство.
След оставката на държавното управление Токаев назначи нов първи заместник-ръководител на Комитета за национална сигурност на Казахстан, на мястото на Самат Абиш, племенник на някогашния президент Нурсултан Назарбаев, който преди този момент беше именуван от мнозина за правоприемник.

81-годишният Назарбаев ръководи страната близо 30 години, преди ненадейно да се отдръпна през 2019 година и да поддържа Токаев като негов правоприемник. Назарбаев резервира необятни пълномощия като ръководител на Съвета за сигурност. Той не е свикал съвет и не е коментирал насилието от началото на митингите в Казахстан тази седмица.

Казахстан не е Беларус, където режимът ще убива и изтезава, с цел да остане на власт, не Киргизстан, където властта се срутва в момент, а не Украйна, където гражданското общество е мощно, отбелязва Ерика Марат, специалист по Централна Азия и пощата -Съветското пространство Ерика Марат от Американския лицей по интернационална сигурност.

„ Казахстан минава през своя лична промяна сега, мъчително спиране на руското завещание и промяна в нова страна “, сподели Марат. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР