Властите в Казахстан днес отхвърлиха искане от страна на Русия

...
Властите в Казахстан днес отхвърлиха искане от страна на Русия
Коментари Харесай

Астана се опъна на Москва! Казахстан пренебрегна руско искане да изгони украинския посланик

Властите в Казахстан през днешния ден отхвърлиха искане от страна на Русия да изгонят украинския дипломат поради негови мнения за ликвидиране на руснаци и упрекнаха Москва за, по техните думи, неуместния звук сред " равнопоставени стратегически сътрудници ", съобщи Ройтерс.

Отношенията на Русия с Казахстан и някои други от нейните съдружници от някогашния Съветски съюз се обтегнаха по време на войната в Украйна, по-специално поради опити на президента Владимир Путин да се откаже от постсъветски гранични съглашения в източната част на страната. Напрежението се ускори, откакто през август посланика на Украйна в Астана Петро Врублевски сподели в изявление пред локален блогър по отношение на войната в Украйна, че " колкото повече руснаци убием в този момент, толкоз по-малко от тях ще убиват след това нашите деца ".

В отговор Русия изиска Казахстан да изгони дипломата, само че вместо това Астана изиска от Киев да го смени и му сподели, че мненията му са неприемливи за страна с огромно съветско етническо малцинство.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели през вчерашния ден, че Москва е " възмутена " от обстоятелството, че Врублевски към момента е в Астана и е привикала посланика на Казахстан.

Говорителят на министерството на външните работи на Казахстан Айбек Смадяров съобщи през днешния ден, че тонът на Захарова е " в прорез със същината на съюзните връзки сред Казахстан и Русия на равнопоставени стратегически сътрудници " и добави, че съветският дипломат също ще бъде привикан в казахстанското министерство. Смадяров сподели, че Врублевски ще напусне Казахстан, откакто на негово място дойде нов украински дипломат.

Казахстан по традиция поддържа близки връзки с Русия в региона на стопанската система и сигурността, само че се разграничи от Москва, откакто тя нахлу в Украйна през февруари, отбелязва Ройтерс. Астана прикани за разрешаване на спора по кротичък път и отхвърли да признае референдумите, посредством които Русия анексира елементи от Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР