Властите в Израел обявиха, че са одобрили отварянето на два

...
Властите в Израел обявиха, че са одобрили отварянето на два
Коментари Харесай

Израел обяви, че ще отвори нови маршрути за помощ към Газа

Властите в Израел оповестиха, че са одобрили отварянето на два филантропични маршрута към Газа , което ще разреши на повече помощ да доближи до територията. Портата „ Ерез “ в северната част на Газа ще бъде краткотрайно още веднъж отворена за първи път от началото на войната, а пристанището „ Ашдод “ също ще проработи за филантропични доставки. Повече помощ от Йордания ще бъде позволена да влезе през пропускателния пункт „ Керем Шалом “ , предава „ BBC “.

Новината идва часове, откакто президентът Джо Байдън беседва с премиера на Израел за първи път след гибелта на седем филантропични служащи . Според прочитане на телефонен диалог сред президента на Съединени американски щати и Бенямин Нетаняху – първият е предизвестил, че Израел би трябвало да предприеме стъпки за попречване на вреди , свързани с цивилните и филантропични премеждия, в случай че желае да резервира поддръжката на Съединени американски щати.

Разбираемо е, че повторното отваряне на коридорите е било категорично поискано от Байдън в телефонния диалог . Той всъщност е дал ултиматум на израелското държавно управление – да предприеме съответни стъпки за попречване на цивилните вреди и да подсигурява сигурността на филантропичните служащи или политиката на Съединени американски щати във връзка с Газа ще се промени. Това е забележителна смяна в политиката на Съединени американски щати – първият път, когато Вашингтон се опита да притегли американска помощ, с цел да повлияе на воденето на войната в Газа.

Седем души, работещи за благотворителната организация за хранителна помощ „ World Central Kitchen “ /WCK/, бяха убити при израелски удар в Газа в понеделник. Конвоят на WCK, в който пътуваха, беше ударен от израелски въздушен удар, до момента в който пътуваше на юг по крайбрежния маршрут за помощ, избран от Израел, тъкмо откакто бяха разтоварили повече от 100 тона храна от шлеп в склад в Дейр ал-Балах. Превозните средства са били на разстояние към 2,5 километра и трите са били ударени по време на офанзивата.

Съветът за национална сигурност на Съединени американски щати съобщи, че приветства стъпките , оповестени от Израел, които съгласно него „ в този момент би трябвало да бъдат изцяло и бързо приложени “. Политиката на Съединени американски щати , прибавя се, ще се дефинира от стъпките , подхванати от Израел, с цел да отбрани „ почтените цивилни и сигурността на филантропичните служащи “.

Вчера държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че ще има смяна в политиката на Съединени американски щати , в случай че не види промени от Израел. Ходът за отваряне на северния граничен пункт на Израел с Газа в Ерез е изключително значим, откакто израелският външен министър Ели Коен сподели пред израелските медии през ноември, че няма да има „ повече контакт сред Израел и Газа “.

В друго развиване някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели, че Израел би трябвало да завърши с войната си в Газа , с цел да реализира мир и да „ спре да убива хора “ . Тръмп – правилен съдружник на Израел – направи мненията си в изявление за радиото. Той сподели, че Израел „ безусловно губи PR войната “ и би трябвало да спре да излъчва видеозаписи от своите въздушни удари в Газа. Но добави, че Израел би трябвало да довърши това , което е почнал . Тръмп, който се чака да бъде претендент на Републиканската партия на президентските избори през ноември, по-рано подлага на критика Джо Байдън, че не поддържа задоволително Израел.

Нетаняху е изправен пред възходящ интернационален и вътрешен яд от държанието на Израел в Газа.

Дълга колона от камиони, цялостни с помощ, се движи от египетската страна на границата с Рафа от месеци, защото те могат да влязат в Газа единствено след комплицирана и бюрократична поредност от израелски инспекции. Липсата на съответни филантропични доставки принуди Йордания, Съединени американски щати и Обединеното кралство да изхвърлят помощ от въздуха – минимум ефикасният метод за доставка на филантропични доставки. Това обаче се оказа рисково – палестинци бяха смазани, до момента в който парашутите с продуктите не се отвориха, а други нуждаещи се удавиха, до момента в който се пробват да доплуват до падналите в морето палети.

Скорошен отчет , подсилен от Организация на обединените нации , предлага доказателства, че филантропичната злополука в Газа се трансформира в провокиран от индивида апетит . А най-високопоставеният чиновник по правата на индивида на Организация на обединените нации, Фолкер Тюрк, неотдавна разяснява пред „ BBC “, че има „ достоверен “ случай, че Израел употребява глада като оръжие за войната в Газа.

Повече от 196 филантропични служащи са били убити в Газа от октомври , съгласно финансираната от Съединени американски щати база данни за сигурност на филантропичните служащи, която записва огромни случаи на принуждение против филантропичния личен състав. Не всички са убити при осъществяване на служебния си дълг. Голяма част от Ивицата Газа е опустошена по време на израелските военни интервенции, които започнаха, откакто водени от „ Хамас “ въоръжени мъже нападнаха Южен Израел на 7 октомври , убивайки към 1200 души и взимайки 253 заложници .

Повече от 33 000 души са били убити в Газа от този момент, заяви ръководеното от „ Хамас “ здравно министерство на територията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР