Властите в Иран ще екзекутират много хора, които протестират за

...
Властите в Иран ще екзекутират много хора, които протестират за
Коментари Харесай

Иран издаде серия от смъртни присъди на хора, протестиращи за човешките си права

Властите в Иран ще екзекутират доста хора, които стачкуват за естествените си човешки права. 

Докато митингите на дамите против гибелта на Махса Амини навлязоха в трети месец, а при конфликтите през нощта починаха минимум шестима души, Иран издаде серия от смъртни присъди.

Уличното принуждение избухна в цялостен Иран през нощта, когато митингите се ускориха на годишнината от смъртоносните репресии през 2019 година, написа " Дарик ".

Амини, 22-годишна иранка от кюрдски генезис, умря в ареста на прословутата морална полиция след задържането ѝ за хипотетично нарушаване на строгия ирански кодекс за облеклото на дамите.

" Ние ще се борим! Ще умрем! Ще си върнем Иран! " - се чува по какъв начин десетки протестиращи скандират към огън на улица в Техеран във видеоклип, оповестен от обществения медиен екран 1500tasvir.

В необятно публикувано видео, доказано от Агенция Франс Прес, силите за сигурност наподобява откриват огън по десетки пасажери на метростанция в Техеран, което ги кара да се блъскат и да падат един върху различен на перона.

На друго тествано видео се вижда по какъв начин членове на силите за сигурност, в това число цивилни чиновници, атакуват дами без хиджаб във трен на метрото.

Организаторите на митингите приканиха за тридневни дейности в памет на стотиците убити по време на " Кървавия абан " - или " Кървавия ноември " - демонстрации, които избухнаха на 15 ноември 2019 година след шокиращото решение за повишение на цените на горивата.

Иран се бори да овладее митингите, при които дамите смъкват и изгарят забрадките си и се сблъскват със силите за сигурност на улицата.

Размириците бяха подклаждани поради бруталното налагане на наложителен хиджаб за дамите, само че прераснаха в необятно придвижване против теокрацията, която ръководи Иран от Ислямската гражданска война през 1979 година насам.

Въпреки потреблението на смъртоносна мощ от страна на управляващите и акцията за всеобщи арести, при която бяха арестувани учени, публицисти и юристи, няма признаци на мъртвило.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР