Властите в Иран отнеха лиценза за използване на сървърите на

...
Властите в Иран отнеха лиценза за използване на сървърите на
Коментари Харесай

Иран забрани размяната на снимки и видео с "Телеграм" и поиска контрол на трафика

Властите в Иран лишиха лиценза за потребление на сървърите на приложението за известия " Телеграм ", ситуирани на територията на страната. Това заяви иранската осведомителна организация Mehr, представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Иранският телекомуникационен регулатор също по този начин изиска надзор на трафика на известия и забрани да се разменят фотоси и видеоклипове посредством " Телеграм ", съобщи Би Би Си. Издаденият през 2016 година лиценз за потребление на ирански хостинги от " Телеграм " е анулиран и разгласен за нереален, отбелязва Mehr. Отбелязва се, че тези ограничения могат да повлияят на качеството на работа на месинджъра в Иран.

Ирански представители обясниха, че след лишаване на лиценза на сървърите " Телеграм " ще би трябвало да ги реалокира отвън страната, а трафикът, който основават консуматори на приложението в страната, ще би трябвало да минава през държавни " шлюзове ", които управляват интернет трафика.

Преди това държавното управление на ислямската република популяризира инструкция за възбрана на потреблението на задгранични чат приложения от държавни чиновници, в това число " Телеграм ". И висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей съобщи, че се отхвърля от него. Вместо " Телеграм " иранските управляващи оферират да се употребява иранският месинджър " Соруш ".

По данни на статистиката сред 45 и 50 млн. иранци употребяват " Телеграм ". На 30 декември 2017 година след серия антиправителствени митинги той бе блокиран в Иран, а на 13 януари 2018 година бе деблокиран.

По-рано този месец съветски съд позволи на информационния регулатор в страната, " Роскомнадзор ", да блокира " Телеграм ". След като основателят на приложението, Павел Дуров, разгласи, че вградени в него функционалности ще разрешат да се заобикаля възбраната, управляващите в Москва пробват да го блокират, като стопират достъпа до IP адреси, хоствани от облачните услуги на " Амазон " и " Google ". Усилията им обаче не дават резултат, а вместо това провокират разстройства в използването на редица интернет приложения и услуги.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3281)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР