Властите в Индия преработиха учебниците по история и политика и

...
Властите в Индия преработиха учебниците по история и политика и
Коментари Харесай

Защо в Индия пренаписват учебниците по история

Властите в Индия преработиха учебниците по история и политика и изтриха цели пасажи към гибелта на Махатма Ганди и историята на мюсюлманите в страната. Каква е задачата? Разказ на " ".

Индия навлиза в нова историческа ера. Поне във връзка с историята на страната, която се преподава в учебните заведения сред 6 и 12 клас. Властите преработиха учебниците по история и политика и направиха големи съкращения в тях.

Вече в тях не се загатва, че Махатма Ганди е отхвърлял индуисткия шовинизъм. Цели глави за вековното мюсюлманско ръководство на огромни елементи от Индия също не участват. Заличено е и споменаването на протестите от 2002 година в северозападния индийски щат Гуджарат, при които бяха убити над 1000 души - най-вече мюсюлмани. Тогава щатът беше ръководен от сегашния министър-председател Нарендра Моди.

Критиците гледат на модифицираните учебници като на опит на управляващите да пренапишат историята в сходство с разбиранията на индуистките националисти. Властите, от своя страна, настояват, че ограниченията целят да модернизират образователната стратегия и да облекчат натоварването на учениците.

Цели пасажи към гибелта на Ганди са заличени

Учениците в едно от държавните учебни заведения в Ню Делхи към този момент са получили новите си учебници. Занапред те няма да учат цялата история на индуисткия националист Натурам Годсе, който смъртоносно прострелва Махатма Ганди. Липсват и някои от разделите за индийската кастова система и обществените йерархии. Дългият интервал на ръководство на моголската династия също не е включен.

" Мисля, че всички знаят, че Натурам Годсе е умъртвил Ганди. Тъй като това се е случило в подтекста на индуистко-мюсюлманския спор, то е довело до изключително необятен отзив. Беше заличено и считам, че това е добре ", споделя пред Дъждовни води Пуджа Малхотра, директорка на учебното заведение.

 Организация на обединените нации: До края на месеца популацията на Индия ще бъде най-голямото в света Организация на обединените нации: До края на месеца популацията на Индия ще бъде най-голямото в света

Вестник " Индиън експрес " изследва кои пасажи за гибелта на Ганди са били отстранени от учебниците по политика за 12 клас. Сред тях са и следните редове: " Той (Ганди) беше изключително неизвестен измежду тези, които желаеха индусите да си отмъстят или които желаеха Индия да се трансформира в страна за индусите, както е Пакистан за мюсюлманите ". Изчезнал е и следният откъс: " Непоколебимият му блян за единение сред индуси и мюсюлмани предизвика толкоз индуистките екстремисти, че те направиха няколко опита да го убият ".

Заличени са били и пасажи, в които се приказва за разправата с индуистко националистическо придвижване и други групи след гибелта на Ганди. В учебниците до момента се споделяше, че атентатът от 1948 година е имал " съвсем вълшебен резултат върху обстановката на другите общности в страната ". Както и че " индийското държавно управление се оправи с организациите, които сееха ненавист сред общностите. " В новите учебници тези пасажи също са пропуснат.

Историята като идеологическо полесражение

Редакцията на учебниците провокира спор в медиите и научните среди в страната. В университета " Джавахарлал Неру " в Ню Делхи студенти проведоха среща, на която разискаха по какъв начин измененията могат да бъдат анулирани.

Историкът Сучета Махаджан остро осъжда случилото се и обръща внимание към заплахите от селективното вглеждане в историята.

" Сегашният режим и неговите прародители трансфораха историята в идеологическо оръжие за своя политически, интелектуален и културен план. Целта е превръщането на Индия в страна, доминирана от индуси ", разяснява тя пред Дъждовни води.
Управляващите от " Партия на индийския народ " даже са почнали да преименуват улици, които до момента са носели имената на мюсюлмански владетели.
Тина Шарма, представител на ръководещата партия, съобщи, че имената на улици и монументи са били промени за историята да се преподава на децата " по положителен метод ". " Освен това заличихме имената на тези хора, които изрично са се борили против Индия и са ощетили страната. Те бяха възхвалявани в предходните книги ", добави тя.

Правителството на Индия не от през вчерашния ден поставя старания за основаването на унифицирана културна история. Още през 2019 година вътрешният министър Амит Шах прикани историците да подхващат дейности. " Наша отговорност е да напишем нашата история ", сподели той тогава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР