Властите в Германия са заети с изготвянето на планове за

...
Властите в Германия са заети с изготвянето на планове за
Коментари Харесай

Путин напада Украйна с ракети. За Запада използва друго оръжие - газа.


Властите в Германия са заети с правенето на проекти за деяние при изключителни обстановки през есента, медиите бълват заглавия за идната пагубна зима, а в Кремъл един човек предостатъчно потрива ръце.

Германия тези дни се поти - температурите са към и над 30 градуса. Обикновено в сходни моменти никой не мисли за идващата зима. Но през лятото на 2022 година нищо към този момент не е нормално. На източната граница на Европа бушува война. Човекът, който я стартира - диктаторът

Освен унищожаването на Украйна, съветският водач е планувал и друго. Той желае да разцепи така наречен Запад. Това са всички тези страни, които са приели избрани полезности като върховенството на закона, свободата на мнението, равенството и толерантността. Всичко това нервира човек като Путин.
Редакцията предлага
Игрите с газовите кранчета

Докато войските на Путин обстрелват Югоизточна Украйна с артилерийски снаряди, той се бори с " неприятелските " западни страни с друго свое обичано оръжие - природния газ. Сякаш на бюрото си има кранчета, с които намалява газа за Австрия, а по-късно и за Италия… Много по-малко съветски газ тече към Западна Европа към този момент и през Украйна. Германия също бе осъдена. От най-важния маршрут за доставки - газопровода " Северен поток 1 " през Балтийско море - в Грайфсвалд не е пристигнало дори половината от нормалното количество. Твърди се, че това е поради една незначителна турбина, поправяна в Канада, която не е била върната поради глобите. 

Сега тя обаче ще бъде върната, като за задачата разпоредбите за глобите ще бъдат леко смекчени. Предстои да забележим дали това не е единствено следващият предлог за понижаване на количествата по газопровода. Германия с неспокойствие чака идващия четвъртък, когато би трябвало да завърши. По време на работата по него по тръбите газ няма да тече. Но ще потече ли в миналото още веднъж?

Ужасяващата взаимозависимост на Германия от съветски газ и нефт

Ако отговорът на този въпрос е " не ", е повече от ясно, че следва тежка зима. Местата за предпазване на газ в страната са запълнени единствено на към 65 %. И защото съветският газ няма да може да бъде напълно сменен от други доставчици доста дълго време, съществува риск от големи стопански разтърсвания. Особено в Германия. Точно подобен е и проектът на Путин. Той ще завърти газовото кранче, което ще докара до тежък стопански срив и поддръжката на Запада за Украйна ще секне.

Тук се крие и същината на казуса: успешният бизнес модел на Германия през последните десетилетия се крепеше на вноса на евтина сила - съветски нефт и газ. Всеки, който имаше да каже нещо сериозно по въпроса, беше порицаван. Спомняме си Общото заседание на Организация на обединените нации през септември 2018 година, на което тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп постави огледало пред германците. Той предизвести, че страната ще стане изцяло подвластна от съветската сила, в случай че не промени курса си неотложно. Германската делегация, водена от тогавашния министър на външните работи Хайко Маас, се засмя и поклати глава.

Очаква ни една студена зима

По-късно, когато американците постановиха наказания на компании, взели участие в построяването на газопровода " Северен поток 2 ", коментарът на Германия беше: Те просто желаят да ни продават мръсния си газ, придобит посредством фракинг. Днес немският стопански министър се пробва да контракти във Вашингтон допустимо най-големите количества от него. Ала когато се заприказва за рандеман на газ посредством фракинг в Германия - количеството природен газ, което би могло да се добие, елементарно би задоволило стопанската система за две години - единственият отговор е: " Ужас! Няма да съсипваме околната си среда! “

Хенрик Бьоме

Подобна е обстановката и с черните въглища, които в този момент отново би трябвало да се внасят, с цел да компенсират доставките от Русия. Голяма част от тях идват от Колумбия, където постоянно биват добивани при безчовечен условия. Дискусията за удължение на експлоатационния период на останалите три атомни електроцентрали в Германия също деградира до псевдоморален спор.

Днес държавното управление, градовете и общините в Германия са заети с правенето на проекти за деяние при изключителни обстановки през есента, медиите бълват заглавия за идната пагубна зима, а в Кремъл един човек предостатъчно потрива ръце. Политиката на Германия от близкото минало изиграха надалеч не пренебрежителна роля за тежката обстановка, в която страна попадна в този момент. Тези неточности от предишното няма по какъв начин да бъдат поправени бързо. Очаква ни една студена зима.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР