Властите в Естония са решили да преместят съветските паметници в

...
Властите в Естония са решили да преместят съветските паметници в
Коментари Харесай

Естония премахна първи руски паметник - танк Т-34 -

Властите в Естония са решили да реалокират руските монументи в Нарва и близкия град Нарва-Йойесу. Първият от тях на танка Т-34, който е повдигнат в Нарва през 1970 година по случай 25-годишнината от успеха във Великата отечествена война, е демонтиран през днешния ден сутринта, оповестява естонската радио- и телевизионна компания ERR.

Правителството на Естония е взело решение да демонтира общо седем руски паметника. 

" Една от главните задания на страната е да обезпечи мир - вътрешен и външен. Не би трябвало да разрешаваме на Русия да употребява предишното ни, с цел да разделя обществото ни. Ето за какво държавното управление реши да демонтира военните монументи на някогашна непозната мощ, с цел да не провокират повече ненавист в обществото и да не отварят остарели рани ", съобщи естонският министър председател Кая Калас.

Подготовката за демонтажа на Т-34 стартира малко преди конференцията. Според публицисти от ERR полицията е блокирала пътищата към монумента към 7 ч. сутринта и е затворила камерите за наблюдаване. Работата е почнала към 8:15 часа. Танкът е свален от постамента благодарение на два крана и боен трактор.

Целият развой лишава към три часа. Журналистите настояват, че не е имало никакви цивилен действия - там са били единствено представители на средствата за всеобща информация, полицията и военните. Полицията заяви, че " жителите на Нарва са се държали доста рационално ", само че са арестувани девет души, " които може да са били рискови по време на интервенцията ".

Танкът е изместен в Естонския боен музей във Виимси.

" Всичко се случи бързо и спокойно и се надявам да остане по този начин. Съветските монументи, които са източник на напрежение, изчезнаха от публичното пространство и можем да продължим напред дружно ", съобщи Кая Калас, откакто паметникът потегли към музея.

Въпросът за демонтирането на Т-34 е разискван в градския съвет на Нарва. В началото на август членовете на ръководещата коалиция в града се съгласиха, че монументът би трябвало да бъде изместен, само че дефинитивно решение не беше взето. Този въпрос беше очакван за разглеждане на 15 август, само че ненадейно беше отсрочен за различен ден на съвещанието на градския съвет. Точната дата не е посочена.

В началото на август Кая Калас сподели, че " танкът е оръжие за ликвидиране, а не мемориал, и със същите танкове се убиват хора по улиците на Украйна ".

След като градският съвет на Нарва не взема решение за разглобяване, естонското държавно управление се задейства.

" Като се има поради какъв брой бързо нарастват напрежението и объркването към паметниците в Нарва, би трябвало да действаме бързо, с цел да осигурим публичния ред и вътрешната сигурност ", сподели Калас.

Някои поданици на Нарва и кметът на града Катри Раик се опълчват на преместването на Т-34. В началото на август, когато в Нарва се появиха клюки, че ще бъде демонтиран, наоколо до паметника се организира митинг. Според оценките на ERR за нея са се събрали 100-200 души.

Раик разказва паметника като част от идентичността на рускоезичното население на града. След като монументът е демонтиран, кметът на Нарва се отхвърля да се кандидатира за парламентарните избори в Естония през март, на които се е готвела да взе участие.

" Не мога да си показва, че ще седнал съм в една зала с тези хора, които в този момент са взели това решение ", сподели тя.

Алексей Евграфов, водач на опозиционната секта в градската администрация на Нарва, също се изрече в поддръжка на запазването на паметника в града. Той съобщи, че градът е трябвало самичък да се заеме с въпроса, и укори кмета, че е забавил решението си.

" Наистина се надявам, че в бъдеще танкът въпреки всичко ще се върне в Нарва, че той ще заеме мястото си на музеен експонат единствено в Нарва ", споделя Евграфов.

Най-острият спор по отношение на премахването на руски монументи в Естония породи през 2007 година, когато управляващите на страната взеха решение да демонтират монумент в Талин, отдаден на руските бойци, починали във Великата отечествена война. По-известен е с неофициалното си име " Бронзовият боец ". Тогава в Талин се организираха огромни митинги, съпроводени от вълнения и всеобщи арестувания. Сега " Бронзовият боец " се намира във военното гробище в естонската столица.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР