Властите в ЕС са на път да забравят напълно участието

...
Властите в ЕС са на път да забравят напълно участието
Коментари Харесай

ЕС обмисля пълна забрана на Huawei в изграждането на 5G мрежи


Властите в Европейски Съюз са на път да не помнят изцяло присъединяване на Huawei в 5G мрежите
(снимка: CC0 Public Domain)

Брюксел е все по-загрижен от неналичието на дейности от страна на някои страни-членки на Европейски Съюз против „ високорискови ” компании, които не престават да вземат участие в построяването на 5G мрежи. Европейската комисия има поради най-много Huawei.

Ръководството на Европейски Съюз разисква въпроса за наложителна възбрана за присъединяване на рисковите компании в инфраструктурни планове в страните от района, отбелязва Файненшъл Таймс.

Досега единствено една трета от страните в Европейски Съюз са забранили на Huawei достъп до сериозни 5G връзки, макар рекомендациите, направени още през 2020 година, за изключване на високорискови компании от присъединяване в софтуерни планове, съобщи европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон на среща с министрите на връзките.

„ Това е прекомерно малко. И това съставлява опасност за груповата сигурност на Европейския съюз ”, сподели Бретон.

Препоръките, признати през 2020 година, включват набор от ограничаващи ограничения – от критерии за узаконяване до диверсификация на доставчиците. Пакетът не съдържа безапелационна възбрана, само че в случай че страните-членки на Европейски Съюз, в това число Германия, продължат да забавят налагането на строги ограничавания, Брюксел може да ги задължи да го създадат, съгласно източници на Файненшъл Таймс.
още по темата
Съответната норма надали ще бъде въведена преди приключване на петгодишния мандат на Европейската комисия в сегашния състав през 2024 година – ще е нужна поддръжката на Европейския парламент и на самите страни от Европейски Съюз.

Huawei, от своя страна, съобщи, че компанията се опълчва на политизирането на въпросите на киберсигурността и изключването на играчи от инфраструктурни планове отвън разглеждането на софтуерната страна на въпроса – това непосредствено нарушава нормите на самия Европейски Съюз и неговите страни-членки.

По-рано Вашингтон упрекна Huawei в противозаконни действия, кражба на технологии от американски компании и предоставяне на подправени доказателства на ФБР. Властите в Съединените щати приканиха своите съдружници да блокират достъпа на китайския колос до сериозна информационна инфраструктура.

Междувременно немски публични лица показаха угриженост по отношение на тесните връзки сред Deutsche Telekom и Huawei и упорстват за преразглеждане на законодателството и изключване на опцията за потребление на китайско съоръжение при построяването на 5G мрежи.

Брюксел непосредствено съпостави софтуерната взаимозависимост от Китай с енергийната взаимозависимост от Русия. На среща с министрите на връзките Бретон ги предизвести за рисковете от прекомерно непосредствен контакт с китайски снабдители.

„ Основното ми обръщение беше да припомня на страните членки [на ЕС] за нуждата да работят незабавно, с цел да избегнат появяването на съществени уязвимости, които ще бъдат сложни за унищожаване ”, предизвести еврокомисарят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР