Властите в Дамаск отказват да преговарят с представители на силите

...
Властите в Дамаск отказват да преговарят с представители на силите
Коментари Харесай

Дамаск отказа да преговаря с кюрдите

Властите в Дамаск отхвърлят да договарят с представители на силите за самозащита на сирийските кюрди YPG, съобщи Дойче веле. Заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Макдад съобщи, че държавното управление " няма да се единодушия на никакви договаряния с тези, които станаха заложници на непознати сили ".

По думите му, " на сирийска територия няма да има място за сътрудници на Вашингтон ". Според него, членовете на YPG са предали страната и желаят да се отделят от нея. Той ги упрекна също, че са дали мотив на Турция да стартира военната интервенция в Северна Сирия.

Обединените Демократични сили на Сирия (SDF), чийто гръбнак са кюрдите, имат забележителен принос в битката против джихадистите от ИДИЛ. В това отношение те бяха подкрепени от интернационалната антитерористична коалиция, водена от Съединени американски щати.-

В продължаващите към този момент 8 години бойни дейности, кюрдите в никакъв случай не са вилзали в борба против държавните войски, отбелязва Reuters.

Първоначално държавното управление на Асад даже оказа помощ на YPG да вземе под собствен надзор градове с преобладаващо кюрдско население. Впоследствие обаче Дамаск заплаши кюрдите със мощ, при положение, че се опитат да основат своя автономност на територията на Сирия.

В сряда, 9 октомври, Турция разгласи началото на военната интервенция " Извор на мира " в Сирия.

Настъплението, по думите на президента Реджеп Таип Ердоган, е ориентирано против кюрдите и терористите от ИДИЛ в североизточната част на Сирия.

Анкара има желание да сътвори там зона за сигурност, на чиято територия няма да има бойни формирования, и да засели в нея до два милиона сирийски бежанци, който в този момент се намират в Турция. Съединени американски щати, които вземат участие в антитерористичната интервенция на интернационалната коалиция против ИДИЛ, отхвърлиха да поддържат настъплението на турската войска. Вашингтон обаче не поддържа и кюрдите - съдружници в битката против ИДИЛ.

Решението на президента Доналд Тръмп за отдръпване на американците от тези региони провокира бурно неодобрение както измежду демократите, по този начин и измежду Републиканската партия, която го излъчи за президентския пост. Десетки републиканци в Конгреса обявиха, че имат желание да приготвят законопроект за наказания против Турция поради военната й интервенция в Сирия.

" Президентът на Турция Ердоган и режимът му би трябвало да понесат съществени последици поради нападенията против кюрдските ни съдружници в Северна Сирия. " - съобщи републиканката Лиз Чейни, член на Камарата на представителите.

Сирийските кюрди показаха недоволството си от това, че Вашингтон е нарушил поетите задължения. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР