Властите в частта от Кашмир, администрирана от Индия, заявиха, че

...
Властите в частта от Кашмир, администрирана от Индия, заявиха, че
Коментари Харесай

Индия облекчава ограниченията в Кашмир заради мюсюлманския празник

Властите в частта от Кашмир, управлявана от Индия, обявиха, че ограничаващите ограничения са смекчени в множеството региони на основния град Шринагар преди мюсюлманския празник Айд ал Адха, съобщи " Асошиейтед прес ".

Магистратът Шахид Чоудхари написа в " Туитър ", че над 250 банкомата и банкови клонове ще работят за жителите, които желаят да теглят пари преди празника.

Не е имало удостоверение, че хората посещават магазините за покупки за празник, защото всички връзки и интернет остават отрязани за седми ден.

Изглежда управляващите работят извънредно внимателно заради боязън от нежелана реакция от поданици, които са били принудени да останат на закрито от предишния понеделник.

Главният водач на опозиционния конгрес на Индия Рахул Ганди съобщи, че в района има известия за принуждение и " хора умират ". Говорейки с кореспонденти в Ню Делхи, Ганди сподели, че " там нещата вървят доста неправилно " и прикани индийското държавно управление да обясни какво се случва.

Властите в Шринагар обявиха, че е имало случаи на копаене на камъни от протестиращи, само че няма пукотевица от револвер от силите за сигурност през последните шест дни. Телевизионните изображения демонстрираха придвижване на коли и хора в някои елементи на Кашмир.

Държавното радио All India цитира основния бюрократ в района, основният секретар B.V.R. Subrahmanyam, като споделя, че хората излизат от домовете си за извършване на покупки на Ид. Той добави още, че в Шринагар и други градове има добър пътен трафик.

Министърът на вътрешните работи на Индия Кишан Реди съобщи, че чака обстановката в Кашмир да стане " изцяло мирна " след 10-15 дни.

Той акцентира, че информационните уреди ще бъдат възобновени поетапно.

Реди добавя, че е имало случаи в предишното, когато полицейски час е траял седмици в продължение на седмици, само че в този момент няма такова очакване.

Ню Делхи изстреля десетки хиляди спомагателни бойци в един от най-милитаризираните райони в света, с цел да предотврати размириците и митингите, откакто индуисткото националистическо държавно управление на Моди разгласи анулация на специфичния парламентарен статут на Кашмир и намаление на неговата държавност. Моди разясни, че този ход е нужен за освобождението на района на " тероризма и сепаратизма ".

В събота Пакистан съобщи, че с поддръжката на Китай ще предприеме едностранните дейности на Индия в Кашмир със Съвета за сигурност на Съединени американски щати и може да се обърне към Комисията по правата на индивида на Съединени американски щати поради това, което съгласно него е " геноцидът " на народа на Кашмир.

Кашмир се претендира напълно от Индия и Пакистан и е разграничен сред архивите. Бунтовниците се борят с държавното управление на Ню Делхи от десетилетия в следената от Индия част и множеството поданици на Кашмир желаят или самостоятелност, или обединение с Пакистан.

" Когато демографската смяна бъде направена посредством мощ, тя се назовава геноцид и вие се насочвате към геноцид ", сподели пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши пред кореспонденти в Исламабад след завръщането си от Пекин.

След като Индия се стреми да заличи конституционната наредба, която не разрешава на външни лица да купуват парцели в щата Джаму и Кашмир, индийците от останалата част от страната към този момент могат да купуват недвижими парцели и да аплайват за държавни работни места там. Някои се притесняват, че това може да докара до демографски и културни промени в района на мюсюлманското болшинство. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР