Властите в Берлин отхвърлиха искането на турския президент Реджеп Ердоган

...
Властите в Берлин отхвърлиха искането на турския президент Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Властите в Берлин отхвърлиха искането на турския президент Реджеп Ердоган

Властите в Берлин отхвърлиха настояването на турския президент Реджеп Ердоган да направи послание към етнически турци в Германия идната седмица по време на визитата си за срещата на Г-20 в Хамбург, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Германският външен министър Зигмар Габриел съобщи, че Берлин е получил молбата на Ердоган, само че тя е била отхвърлена още преди седмици. „ Преди седмици обясних на моите турски сътрудници, че не мислим това за добра концепция “, сподели дипломатът по време на посещаване в Русия, обяснявайки решението с понижения полицейски запас поради срещата на високо ниво, на която ще участват съветският и американският президент Владимир Путин и Доналд Тръмп.

„ Също по този начин много почтено заявих, че сходна поява не би била уместна, като се има поради актуалната конфликтна обстановка с Турция “, сподели той и добави, че все пак турският водач ще бъде „ признат с почести “ на срещата, написа БГНЕС.

Зигмар Габриел също по този начин уточни, че би могъл да разбере водача на своята Социалдемократическа партия (СДП) Мартин Шулц, който съобщи, че „ задгранични политици, които нарушават нашите полезности не би трябвало да бъдат допускани да произнасят пламенни речи в Германия “. В изявление за вестник „ Билд “ Шулц уточни също, че не би желал „ Ердоган, който вкарва в пандиза членове на опозицията и публицисти в Турция, да организира огромни мероприятия в Германия “.

За последно турският президент приказва пред представители на 3-милионната турска общественост в Германия през май 2015 година, в град Карлсруе.

Решението на Берлин идва на фона на все по-обтегнатите връзки сред Турция и Германия, които доближиха до нов спад след несполучливия опит за прелом против Ердоган от лятото на предходната година и чистката, която властта в Анкара предприе против опозицията по-късно.

По-рано този месец поради спора сред двете страни Берлин реши да изтегли своя контингент, участващ в задачи на антитерористичната коалиция, от турската база „ Инджирлик “ и да го настани в Йордания.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР