Властите в Берлин осуетиха протеста на над 18 хиляди демонстранти

...
Властите в Берлин осуетиха протеста на над 18 хиляди демонстранти
Коментари Харесай

Полицията в Берлин осуети протеста срещу ограничителните мерки

Властите в Берлин осуетиха митинга на над 18 хиляди стачкуващи против наложените карантинни ограничения в страната поради разпространяването на ковид, съобщи Агенция Франс Прес.

Мотивът на управляващите бе, че участниците в митинга не съблюдават нужната отдалеченост от най-малко метър и половина между тях и не носят защитни маски.

Хиляди хора – възрастни, млади, деца, се събраха пред Бранденбургската врата в града тази заран, с цел да се опълчват на ограниченията против болестта, само че час по-късно полицията в града издаде заповед, с която митингът трябваше да бъде преустановен незабавно.

“Минималното условие за обществена отдалеченост не се съблюдава от множеството от стачкуващите макар многократните молби, това ни принуждава да го прекратим”, се споделя в заповедта на управляващите.

След известието стачкуващите крещяха “Съпротива” и “Ние сме хората”, – лозунги, постоянно употребявани от крайнодесните, а след това изпяха и немския народен химн.

Шефът на полицията в Берлин Барбара Славик предизвести, че в случай че стачкуващите не се придържат към разпоредбите за сигурност на вирусите, полицията ще освободи региона “много бързо”. “Не желаем да гледаме по какъв начин доста хора се събират и са причина за опасности от инфекции”, добави тя.

Забраната провокира отвращение от уредниците и техните поддръжници, които наводниха обществените медии с гневни известия, обещаващи да стачкуват по този начин или другояче, като някои даже приканиха към принуждение.

В навечерието на демонстрацията, обаче, административният съд в Берлин застана на страната на протестиращите, като разгласи, че не е несъмнено дали няма да се съблюдават санитарните ограничения и условието за носене на маска.

Протестиращите размахваха немски флагове и викаха “Меркел би трябвало да си отиде!”, – апел, постоянно употребен от крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” (AfD) против канцлера Ангела Меркел.

Над 3000 служители на реда, в това число 1000 федерални служители на реда, дружно със профилирано съоръжение, охраняваха митинга.

Митингът е проведен в миг, когато страната отбелязва пика на втората вълна от ковид – на дневна база се записват повече болни даже от първи пик през април.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР