Властите в Беларус проведоха нова серия от претърсвания и арести

...
Властите в Беларус проведоха нова серия от претърсвания и арести
Коментари Харесай

Беларус проведе нова серия от арести на активисти и журналисти

Властите в Беларус организираха нова серия от претърсвания и арести на профсъюзни деятели и самостоятелни публицисти, заяви водеща правозащитна организация, представена от Асошиейтед прес.

Най-малко 16 души са били задържани в Минск, Гродно, Борисов и други беларуски градове, сподели правозащитният център „ Вясна “. Сред задържаните са ръководителят на Беларуския конгрес на демократичните профсъюзи Александър Ярошук и още един от водачите на профсъюза – Александър Бухвостов. Обвиненията против тях не са оповестени обществено. Малко преди арестите управляващите в Беларус оповестиха няколко профсъюза за „ екстремистки “ организации.

Сергей Черечен, някогашен претендент за президент, сподели, че чиновници на органите за сигурност разрушили вратата на офиса на профсъюза и са предиздвикали намиращите се в него да стоят изправени до стената часове наред, до момента в който траело претърсването. „ Това е нова акция за почистване на сметки с гражданското общество “, уточни той.

Беларуската асоциация на публицистите сподели, че през вчерашния ден е била арестувана и Оксана Колб, основната редакторка на самостоятелния вестник „ Новий час “.

Беларуските управляващи започнаха огромни репресии след всеобщите антиправителствени митинги, избухнали след президентските избори през лятото на 2020 година, с които Александър Лукашенко зае президентския пост за шести следващ път. Опозицията в Беларус, както и Западът, отхвърлиха изборите като фалшифицирани. Тогава бяха задържани над 35 000 души и стотици бяха бити от полицията. Към момента минимум 1127 души остават зад решетките, като правозащитните организации дефинират тези лица като политически пандизчии.

Лукашенко остана на власт в изискванията на тежки наказания, които Западът наложи на Беларус. Минск разчита на главния си спонсор и съдружник Русия, която употребява беларуската територия, с цел да стартира нашествието си в Украйна, отбелязва АП.

„ Лукашенко употребява репресии, пробвайки се да продължи да държи ситуацията под надзор, изправен пред възходящо неодобрение от присъединяване на страната във войната в Украйна и от внезапния спад на виталното ниво поради глобите “, сподели в изявление по телефона за Асошиейтед прес Светлана Тихановска, която беше главният опозиционен претендент на изборите през 2020 година „ Беларусите обаче не престават да стачкуват даже и в тези условия “, добави тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР