Властите в Беларус планират промени в конституцията, които ще позволят

...
Властите в Беларус планират промени в конституцията, които ще позволят
Коментари Харесай

Лукашенко предлага промени в конституцията, които ще му позволят да управлява до 2035 г.

Властите в Беларус възнамеряват промени в конституцията, които ще разрешат на Александър Лукашенко да остане президент до 2035 година Проектът за смяна на главния закон беше оповестен на уеб страницата на президентството.

Александър Лукашенко сподели пред беларуската държавна новинарска организация БелТА, че препоръчаните промени ще бъдат подложени на референдум през февруари 2022 година

Лукашенко е президент на Беларус от 1994 година Той е на позицията след президентските избори на 9 август 2020 година Западът и не го признават за законен водач на страната и считат, че изборите предходната година са били фалшифицирани. След вота започнаха всеобщи митинги, които бяха потушени с принуждение.

Предложените промени в конституцията плануват имунитет от наказателно гонене на президента на Беларус. Те ще вкарат ограничаване в броя на мандатите на президента, само че това ограничаване ще важи отсега нататък. Това значи, че Лукашенко ще може да ръководи още два мандата до 2035 година, когато ще бъде на 81.

Проектът за смяна на конституцията планува също още по-ограничена роля на Народното събрание и повече пълномощия за така наречен Всебеларуско национално заседание - от време на време заседание на близки до властта делегати, което в този момент няма статут на държавна институция.

Сред препоръчаните промени е и възбрана за всеки, който краткотрайно е живял отвън Беларус през последните 20 години, да се кандидатира за президент. Забраната е ориентирана против водачите на беларуската съпротива, доста от които са принудени да живеят в заточение.

Според съперниците на Лукашенко проектът за смяна на конституцията е опит той да задържи властта по-дълго. Този опит идва на фона на интернационалната изолираност и западните наказания против Беларус след смазването на митингите против Лукашенко.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Хилда от Сирия, която пее в църковния хор  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР