Властите в България трябва да създадат правна рамка, уреждаща отношенията

...
Властите в България трябва да създадат правна рамка, уреждаща отношенията
Коментари Харесай

Европейският съд с решение: България да признае еднополовите бракове

Властите в България би трябвало да основат правна рамка, уреждаща връзките на фамилиите на еднополовите двойки. За задачата може да се вкара друга от брака форма, за признание на всички фамилии, които не са сключили брак.

Това се схваща от решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по делото “Коилова и Бабулкова ” против България, оповестиха от ЛГБТИ организация “Действие ”, представени от “Дневник ”.

Делото е водено от юрист Деница Любенова, а мотив за него е отводът на българските управляващи да признаят подписан през 2016 година във Англия брак сред две дами (Лилия Бабулкова и Дарина Коилова) с българско поданство.

Съдът постановява, че при неналичието на публично признание еднополовите двойки не са нищо повече от в действителност съюзи съгласно българското законодателство, като сътрудниците не могат да контролират съществени аспекти от живота си като двойка, като да вземем за пример тези, свързани с имуществото, издръжката, отбраната от домашно принуждение и наследяването, както публично прието семейство.

Те също по този начин не могат да се базират на съществуването на връзката си в връзките със правосъдните или административните органи. Жалбоподателките имат необикновен интерес да получат опция да записват съюза си, с цел да бъдат техните връзки законно приети и предпазени без ненужни спънки – под формата на съществени права, отнасящи се до всяка двойка в постоянна връзка, се схваща от решението на съда, представено в прессъобщението.

Според съдът в Страсбург България е надхвърлила рамките на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си обвързване да обезпечи правото на жалбоподателките на ценене на техния персонален и фамилен живот.

От организация “Действие ” означават, че решението е основно и фундаментално за развиването на българското законодателство в областта на равенството и ЛГБТИ правата.

“Множество двойки в България се намират в юридически вакуум, тъй като от едната страна на границата са съпрузи, а от другата страна- на територията на Република България – нямат никаква правна връзка ”, прецизират от организацията.

Лилия Бабулкова и Дарина Коилова желаят от общинските управляващи в София бракът им да бъде приет в България според условията на Закона за гражданската регистрация. През 2017 година Столична община, регион “Люлин ”, постанови отвод да записва брака. Двете завеждат дело пред Административен съд – София-град. който удостоверява отхвърли. Решението е доказано и от Върховния административен съд през 2019 година

Освен дело за признание на брака им, Бабулкова и Коилова водят и дело за промяна на семейството на Дарина, като делото е висящо пред Софийския градски съд.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР