Властите в България изгониха представителя на Руската провославна църква в

...
Властите в България изгониха представителя на Руската провославна църква в
Коментари Харесай

България изгони предстоятеля на Руската църква Васиан като заплаха за националната сигурност

Властите в България изгониха представителя на Руската провославна черква в София архимандрит Васиан. Това заяви за държавната организация ТАСС тукашната посланичка Елеонора Митрофанова.

На 21 септември т.г. българските управляващи започнаха груби и вопиющи дейности, с цел да експулсират от страната настоятеля на Подворието на Руската православна черква в София архимандрит Васиан и двама чиновници на църквата „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “, написа посолството в канала си в „ Телеграм “.

Според Митрофанова през днешния ден свещениците били привикани в миграционната работа, „ където им декларирали, че преставляват опасност за националната сигурност на България и би трябвало още през днешния ден да изоставен страната “. После ги натоварили на затворническа кола и ги раркарали по домовете им да си съберат багажа. „ И след това – на границата със Сърбия “, споделя Митрофанова.

„ Те сметнаха, че отец Васиан съставлява опасност за националната сигурност “, обяснили за ТАСС от тукашното посолство.

„ Възмутени сме от обстоятелството и формата на взетото от българска страна решение “, написа още посолството в София.

„ Може да се каже, че те просто плюха в лицето на нашата черква, на всичкото от горната страна навръх Рождество на Пресвета Богородица “, добавя персонално Митрофанова.

Очевидно е, че настоящето управление на България си е сложило задачата да унищожи освен обществено-политическите, културните и филантропичните връзки сред нашите страни, само че и да скъса връзките сред сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби съветския и българския нации един против различен “, оплакват се хората на Митрофанова.

Архимандрит Васиан е предстоятел на Руската православна черква в София от 2018 година Преди това е служил като същия в Беларуската екзархия.

Припомняме, че през декември предходната година протестиращи блокираха църквата „ Свети Николай “ в София, в която бяха Елеонора Митрофанова и Волоколамският митрополит Антоний (Севрюк). Протестът беше непосредствено против владиката, който е началник на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна черква, заемаща мощно милитаристка и антиукраинска позиция от началото на съветската експанзия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР