Осъден на смърт затворник се бори да бъде „тестов обект“ за нов метод на екзекуция

...
Властите в Алабама искат да екзекутират Кенет Смит с помощта
Коментари Харесай

Властите в Алабама искат да екзекутират Кенет Смит с помощта на метода, но адвокатите на затворника казват, че той не трябва да бъде използван като „тестов обект“.

Адвокатите на Смит твърдяха, че държавата е разкрила малко информация за това как ще работят азотните екзекуции, наричайки метода „непроверен“.

Азотната хипоксия е одобрена за използване в три американски щата, но не все още е използван при екзекуция.

Азотът съставлява 78% от въздуха, вдишван от хората, и е безвреден, когато се вдишва с подходящи нива на кислород. По време на екзекуцията на лицето на затворника ще бъде поставена маска и подаването на въздух ще бъде заменено с азот, докато сърцето им спре.

Поддръжниците на новия метод предполагат, че ще бъде безболезнен, но противниците го сравняват за експериментиране с хора.

Свинският бъбрек продължава да работи в човешкото тяло повече от месец

Трип Питман, бивш сенатор от щата Алабама който предложи новия метод на екзекуция, оспори критиките, че методът е експериментален.

Той каза, че докато никоя държава не е изпълнила смъртна присъда с азот, хората са умирали от дишане на азот по време на промишлени аварии и опити за самоубийство, така че ефектите са известни.

Прочетете още:
Осъден на смърт затворник е освободен след неправомерна присъда
Затворник избира взвод за разстрел заради електрически стол

Адвокатите на Смит казаха, че той „вече е бил подложен на един неуспешен опит за екзекуция" през ноември, когато държавата се опита да го умъртви чрез смъртоносна инжекция.

Опитът трябваше да бъде прекратен, когато екипът за екзекуции не можа да получи двете необходими IV линии приложено.

Адвокатите казаха, че Смит има текущи обжалвания и обвиниха щата, че се опитва да премести Смит в „предната част на опашката“ пред другите затворници, за да заобиколи делото на Смит, оспорващо процедурите за смъртоносна инжекция.

Смит беше осъден за наемното убийство на Елизабет Сенет през 1988 г.

Прокурорите казаха, че Смит е един от двамата мъже, на които е платено по 1000 долара, за да убият г-жа Сенет от името на нейния съпруг, който беше дълбоко задлъжнял и искаше да прибере застраховка.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР