Властите срещнаха трудности да се справят с наплива на пристигналите

...
Властите срещнаха трудности да се справят с наплива на пристигналите
Коментари Харесай

Стотици мигранти достигнаха с лодки европейските брегове през уикенда - на италианския фронт

Властите срещнаха компликации да се оправят с напора на пристигналите десетки лодки, от които по крайбрежията на Италия този уикенд слязоха към 1000 мигранти. Основните проблеми бяха свързани с настаняването им, защото бежанските центрове стартират да се препълват, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В петък вечерта и през вчерашния ден близо 50 лодки дойдоха на островите Лампедуза и Сицилия, оповестиха държавното радио и други италиански медии. Лодки с мигранти доближиха и Пентелерия, различен дребен остров, който е обичана дестинация на доста туристи.

Стотици мигранти слязоха от плавателните съдове на каналджиите по тези острови. На някои от някои имаше едвам по осем души. Но на други имаше по към 100 пасажери, доста от които идваха от Тунис, се споделя в медийните известия.

Някои от лодките стигнаха до италианските крайбрежия сами, а други благодарение на италианската брегова защита.

Италианската организация АНСА заяви, че през вчерашния ден в Пулия са слезли 92 мигранти, множеството от Афганистан. През последните дни мигранти слязоха още в Калабрия, плюс на двата най-големи италиански острова Сицилия и Сардиния.

В Сардиния карабинерите попаднали на група от 29 мигранти, които вървели по шосе, показва АНСА.

Хуманитарната организация " Лекари без граници " заяви в Туитър, че един от избавителните ѝ кораби " Гео Барентс ", нощес е избавил 25 мигранти, в това число петима малолетни, от дребна лодка, бедстваща край либийския бряг. На борда на " Гео Барентс " имало и други мигранти, качени при други избавителни интервенции преди този момент.

Заради огромния напор на лодки по италианските крайбрежия през последните дни бързо се препълни центърът за краткотрайно настаняване на мигранти на остров Лампедуза. " Кориере каузи сера " заяви, че сега в него има 1500 души, което е близо четири пъти над потенциала му.

Италианското вътрешно министерство провежда ферибот, който да отплава от Сицилия за Лампедуза и да прибере 250 мигранти, които по-късно да бъдат настанени в Сицилия, с цел да бъде разтоварен центърът.

През последните десетилетия стотици хиляди мигранти отплаваха за Европа с каналджийски лодки от крайбрежията на Либия, само че значителен брой сториха същото и от крайбрежията на Тунис.

Италианските медии означиха, че в петък и през вчерашния ден тунизийската брегова защита е осуетила тръгването на най-малко 20 плавателни съда с мигранти и е избавила доста други, които са бедствали в намерено море.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР