Властите ще продължат да предлагат допълнителни мерки срещу безработицата „Всичките

...
Властите ще продължат да предлагат допълнителни мерки срещу безработицата „Всичките
Коментари Харесай

Сачева: Имаме готовност за удължаване на мярката 60/40 до края на годината

Властите ще продължат да оферират спомагателни ограничения против безработицата

„ Всичките ни старания са фокусирани върху поддръжката на заетостта. Ще продължим да предлагаме нови ограничения. Имаме подготвеност да удължим и 60/40 до края на годината ". Това съобщи в ефира на „ Здравей, България " общественият министър Деница Сачева.

Тя добави, че сега се водят се диалози и за отпущането на за спомагателни средства от Европейската комисия.

Министър Сачева акцентира, че броят на безработните, които се записват в бюрата по труда в последната седмица, е намалял доста - до към 1000 души дневно. Заслуга за това имала и мярката 60/40, с помощта на която са избавени хиляди работни места. Кандидатствалите за такава финансова поддръжка получавали полагаемите им се средства в границите на 12 дни. 7 били нужни за разглеждане на заявката и още 5 - за превеждане на парите от Националния застрахователен институт.

„ Говорим за опазване на съвсем 300 000 работни места. Поставили сме си за цел да задържим безработица до равнище от 6,5% в края на годината ", разясни Сачева.

Социалният министър изрично опроверга слуховете, че ще има понижение на пенсии и заплати. И добави, че е вероятен растеж на безработицата наесен. Една от аргументите за това би бил краят на сезонната работа.

Сачева не позволява, че съществени злоупотреби от страна на хората, на които се поставят обществени помощи. Тя не чака тези, които сега получават пари от бюрата по труда, по-късно автоматизирано да влязат в системата за обществено подкрепяне.

„ Социални помощи сега получават към 22 000 души, а помощи за безработица - към 110 000 ", добави министърът.

Тя разяснява и тематиката за персоналните асистенти. „ В момента в България те са 28 000 души. Алармираме за следния риск: от 1 януари 660 000 души ще имат право на персонален помощник, което би коствало на страната 36 милиарда лв.. Не всички тези хора обаче имат потребност от асистенти. Истински нуждаещите се 35 000 - 40 000 души ", изясни общественият министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР