Властите на Саудитска Арабия освободиха принцеса Басма бинт Сауд ал

...
Властите на Саудитска Арабия освободиха принцеса Басма бинт Сауд ал
Коментари Харесай

Саудитска Арабия освободи принцеса, бореща се за равенство на жените

Властите на Саудитска Арабия освободиха принцеса Басма бинт Сауд ал Сауд , щерка на крал Сауд (1953-1964), и щерка й Сухуд ал Шариф, откакто прекараха близо три години в пандиза без обвиняване .

Саудитската неправителствена организация ALQST, основана в Лондон, заяви в обществените си мрежи за освобождението на двете дами, арестувани от март 2019 година, без да показва датата на освобождението им, осведоми „ Дойче Веле “.

ALQST напомни, че по време на задържането не са повдигнати обвинявания против Басма и тя е била лишена от нужната й здравна помощ заради сериозно здравословно положение, което тя не е прецизирала.

„ Властите съзнателно подцениха живота им “, този на майката и този на дъщерята, упрекна организацията, която също напомни, че след ареста Басма бинт Сауд е в неопределеност за един месец, в който не й е разрешено да приказва със фамилията си. Басма има повече от 100 братя и сестри

Принцеса Басма, родена през 1964 година, беше най-малката от повече от 100 деца, които имаше крал Сауд, който беше свален от трона същата година, пет години преди гибелта си в заточение в Гърция.

Бизнес дама , тя взе участие преди ареста си в разнообразни обществени институции и правозащитни организации и приказва намерено в обществените мрежи в интерес на равенството на дамите в ултраконсервативното саудитско кралство.

Басма бинт Сауд беше задържана на 1 март 2019 година, когато беше отведена от вкъщи си в Джеда, в Западна Саудитска Арабия, на съображение, че престолонаследникът Мохамед бин Салман желае да се срещне с нея.

Вместо това тя беше отведена непосредствено в пандиза в Рияд дружно с щерка й Сухуд, сподели ALQST. Подобно на нея, няколко членове на кралското семейство са били жертви на систематични арести и насилствени изгубвания в Саудитска Арабия, дружно с деятели, публицисти, юристи, блогъри, учени, писатели и елементарни жители за това, че са упражнили спокойно правото си на независимост на изложение, съгласно голям брой правозащитни организации.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР