Властите на Саудитска Арабия активно увеличават присъствието на страната в

...
Властите на Саудитска Арабия активно увеличават присъствието на страната в
Коментари Харесай

Геймърите са новият петрол: Саудитска Арабия бързо увеличава присъствието си в игралната индустрия

Властите на Саудитска Арабия интензивно усилват наличието на страната в промишлеността за видеоигри, като влагат в огромни компании и поемат някои играчи. Тези дейности са в осъществяване на проект за диверсификация на стопанската система на страната, написа The Verge. Днес тя е подвластна от изкопаемите горива, до момента в който в света се следи наклонност за бързо прекосяване към екологично чисти енергийни запаси. Съществуват и други аргументи.

Световната игрална промишленост се прави оценка на 187 милиарда $, а Саудитска Арабия интензивно навлиза в нея. Досега Суверенният фонд на Саудитска Арабия (PIF) е натрупал портфейл от миноритарни вложения в някои от най-големите международни имена в игралната промишленост, в това число Nintendo, Take-Two, EA и Activision Blizzard. PIF управлява и главното сдружение Savvy Games Group, посредством което за 4,9 милиарда $ беше добит разработчикът на мобилни приложения Scopely, както и организациите за киберспорт ESL и Faceit за 1,5 милиарда $. Още 13 милиарда $ са заделени за „ придобиване и развиване на водещ издател на игри “, като са планувани и спомагателни средства за други миноритарни вложения.

Саудитска Арабия има за цел да се трансформира в „ център на въздействие “ в областта на игрите – център за развиване и киберспортове – а престолонаследникът принц Мохамед бин Салман евентуално ще бъде най-влиятелният и най-разпознаваемият геймър в света, споделя основният изпълнителен шеф на Savvy Брайън Уорд, който в миналото е бил топ управител в EA и Activision. Това ще помогне на кралството да резервира своята значителност в света и да ускори политическите позиции на властта вкъщи. В тази епоха на повсеместни сливания и придобивания даже гигантската инвестиция на PIF може да не наподобява забележителна, само че „ апетитът, който Savvy и PIF имат към нея гейминг промишлеността, е невиждан “, както споделя професорът от Нюйоркския университет Йост ван Дрюнен. Според него през по-голямата част от историята на видеоигрите бизнес светът е пренебрегнал промишлеността, само че всичко се е трансформирало с необятното разпространяване на цифрови игри и преобладаващото отменяне на физическите носители.

Въпреки това, даже и в този момент промишлеността минава през неприятна фаза, считат някои специалисти: събитията за киберспортове лице в лице бяха прекратени по време на пандемията, а в този момент доста лиги и тимове се смятат за всъщност невъзможни за монетизиране. И в подтекста на зараждащите се упования, че балонът на киберспортовете е на път да се спука, навлизането на Саудитска Арабия в тази сфера може да се смята за навременно. Изправени пред колапс, издателите и уредниците на шампионати с подготвеност одобряват вложения от Savvy – компания със „ западно лице “, която не се свързва с твърдия политически режим на кралството. Средностатистическият саудитец също е подготвен да поддържа игралната промишленост: 70 % от популацията е на възраст под 35 години.

Накрая, промишлеността е и ефикасен инструмент във външната политика. През декември 2022 година ръководителят на Китай Си Дзинпин направи публично посещаване в Персийския залив и той посети саудитската столица Рияд, а не Катар, който по това време беше хазаин на Световното състезание по футбол. Няколко седмици по-късно кралството закупи дял в китайския тим по киберспортове VSPO за 265 млн. $ – първата демонстрация на тактиката „ киберспортовете като форма на дипломация “. Саудитска Арабия влага интензивно и в обичайни европейски спортове като голф и футбол. Това не смущава локалните спортни почитатели, които стартират да показват поддръжка за новите притежатели на обичаните си клубове – сходни фенски механизми работят и в сегмента на киберспортовете. А това се отразява удобно на външнополитическата известност на страната като цяло.

Присъствието на Саудитска Арабия в сегмента на игрите към този момент се усеща. През тази година един от огромните шведски разработчици Embracer беше заставен да разгласи огромно преструктуриране, в това число закриване на студия и редуциране на личен състав, поради провалена договорка за 2 милиарда $. Както се оказа по-късно, проваленият му сътрудник е Savvy Games Group, която се отдръпна от договорката, макар че към този момент беше поела съществени задължения. В резултат на това студиото Volition, основало франчайзите Saints Row и Red Faction, беше закрито. Експертите считат, че Саудитска Арабия се стреми да стане неразделна от доста промишлености и една от тях е гейминг промишлеността.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР