Властите на Полша решиха от следващата година украинските бежанци, които

...
Властите на Полша решиха от следващата година украинските бежанци, които
Коментари Харесай

От 2023г. украинските бежанци в Полша ще плащат част от разходите за издръжката им

Властите на Полша взеха решение от идната година украинските бежанци, които остават в страната, да бъдат задължавани да споделят разноските за издръжката им, предава осведомителната организация Agerpress.

Изключение от правилото ще се отнася за малолетни, бременни дами, пенсионери и лица без приходи, цитира Агенция " Фокус ".

От 1 февруари 2023 година украинците, които остават в Полша за повече от 120 дни, ще би трябвало да заплащат 50% от разноските за издръжката си, само че не повече от 9 евро дневно. А от 1 май идната година бежанците, които са били в Полша повече от 180 дни, ще покриват 75% от разноските за престоя си, или 13 евро дневно.

Средно разноските за настаняване и изхранване са към 15,5 евро дневно на човек, посочи ръководителят на отдела за ръководство на рецесии на кметството на Калиш.

От своя страна в телевизионно изявление заместник-министърът на вътрешните работи Павел Босернакер стимулира решението с това, че не е допустимо " да се финансира престоят на бежанците за неустановен интервал от време “.

Около 85 000 бежанци от Украйна живеят във финансирани от страната приемни центрове в Полша, по-голямата част от които са дами, малолетни и пенсионери, съгласно публични данни.

В Краков, един от огромните полски градове, приел огромен брой бежанци от началото на войната в Украйна, има четири такива центъра, в които общо са настанени към 1000 души.

Една от доброволките в един от тези центрове, показа, че от 150-те души, които живеят в оборудването, " единствено четирима или петима “ имат работа.

За множеството дами е " комплицирано " да одобряват работа, тъй като в доста случаи те имат " няколко деца, за които би трябвало да се грижат " и не всички от тях вървят на учебно заведение, добави тя.

Полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински разгласи предишния месец, че Варшава е бенефициент на съвсем половината от 400-те милиона евро, които Европейският съюз е отпуснал до момента за приемане на бежанци от Украйна.

Правителството във Варшава се надява да получи още 45 милиона евро от Брюксел, като вземе поради обстоятелството, че " Европейският съюз също има отговорността да помогне " на украинците, сподели Камински.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР