Властите на Полша от днес пристъпват към втори етап от

...
Властите на Полша от днес пристъпват към втори етап от
Коментари Харесай

Полша и Чехия разхлабват covid-мерките

Властите на Полша от през днешния ден пристъпват към втори стадий от събаряне на рестриктивните мерки, въведени през март по време на третата коронавирусна вълна. 

В първия стадий на 1 май жителите на страната получиха позволение да употребяват откритите спортни обекти, а също по този начин и закритите спортни зали и басейни, само че единствено за проведени детски и юношески групи. Седмица по-рано бяха отворени фризьорските и козметичните салони, предава ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция. 

От през днешния ден жителите на Полша за първи път от шест седмици ще могат да посещават магазини и търговски центрове за извършване на покупки на артикули, които не са от първа нужда. Запазва се условието в комерсиалните обекти да има по 15 квадратни метра на един клиент. Може да се посещават и музеи и галерии. И още, от днес се връщат в учебно заведение и най-малките деца, а от 15 май и учениците от междинните учебни заведения възобновяват присъствените занятия. До края на май се възнамерява в клас да се върнат всички възпитаници. 

А от 8 май последователно ще отпаднат рестриктивните мерки и за туристическия бранш, ще проработят хотелите и парцелите за краткосрочно отдаване чартърен. При хотелите ще има условие да са запълнени 50% от стаите, а басейните, зоните за отдих и спа центровете ще останат затворени. От 15 май възобновяват работа заведенията за хранене и кафенетата, само че единствено в откритите им елементи. 

В средата на май се планува и отварянето на киносалоните и театрите навън при потенциал на претовареност до 50% от местата. Ще се позволяват и фамилните мероприятия навън, да вземем за пример сватби с до 25 посетители. 

От 10-дневната карантина при влизане в страната се освобождават тези, които са изцяло имунизирани или имат документ за негативен резултат за ковид, изработен не по-късно от 48 часа преди пътуването. 

Разхлабване на covid-мерките има и в Чехия . Там всички търговци на дребно, ателиета за поправки, шивашки ателиета, обущарски ателиета, студия за татуировки, солариуми ще възобновят работа от идната седмица, според държавно решение, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Разпоредбите влизат в действие от 10 май и включват и отпадане на условието за носене на маски на открито. Маските на открито ще бъдат наложителни единствено в случай че сред двама души не може да се обезпечи безвредна отдалеченост. 

" Пътниците не би трябвало да се придържат към разпоредбите за тестване и карантиниране, в случай че могат да показват документ за сложена ваксина против ковид ", изясни министърът на опазването на здравето Петър Аренбергер. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР