Нагорни Карабах ще „престане да съществува“ като отделна държава на 1 януари

...
Властите на Нагорни Карабах наредиха разрушаването на държавните институции в
Коментари Харесай

Властите на Нагорни Карабах наредиха разрушаването на държавните институции в региона до края на годината, заявявайки, че сепаратистката държава ще престане да съществува като от 1 януари 2024 г.

Решението дойде в указ, подписан от сепаратисткия президент на региона Самвел Шахраманян в четвъртък, тъй като повече от половината от 120 000 етнически арменци, които са живели в анклава, избягаха в Армения след военна операция на азербайджанските сили миналата седмица.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Снимки: Азербайджан заграбва оръжия от сепаратистите от Нагорни КарабахСтотици етнически арменци бягат от Нагорни Карабах в АрменияОще над една трета от етническите арменци в Нагорни Карабах бягат, казва Ереванкрай на списъка

Документът цитира споразумението за прекратяване на огъня миналата седмица, което сложи край на боевете.

Съгласно споразумението Азербайджан ще позволи „свободното, доброволно и безпрепятствено движение“ на жителите на Нагорни Карбах.

INTERACTIVE_AZARBAIJAN-ARMENIA-1695122771 Нагорни Карабах

Баку започна военна офанзива на 19 септември. Ден по-късно сепаратистките власти заявиха, че са били принудени да сложат оръжие и са се съгласили на прекратяване на огъня с посредничеството на Русия.

Докато президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира правата и сигурността на етническите арменци, десетилетия на недоверие, войни, взаимна омраза и насилие оставиха много жители на Нагорни Карабах скептични относно възможността за мирна реинтеграция на региона в територията на Азербайджан.

През последните дни дълги опашки от автомобили се образуваха по пътя, свързващ региона с Армения. Поток от етнически арменци от Нагорни Карабах е избягал от анклава.

В четвъртък арменските власти съобщиха, че повече от 65 000 от тях вече са достигнали Армения.

Кой контролира Нагорни Карабах?

Сепаратисткият анклав е международно признат като част от Азербайджан, включително от Армения, но е населен с мнозинството от етнически арменци, които се стремят да се обединят с Ереван след разпадането на Съветския съюз.

След като Азербайджан и Армения обявиха независимост през 90-те години, Нагорни Карабах беше в центъра на две войни. Арменците имаха пълен контрол над територията и няколко области около нея през 1994 г.

Но Азербайджан си възвърна контрола върху голяма част от загубената територия през 2020 г. Войните причиниха десетки хиляди цивилни жертви, както и вътрешно разселени хора и бежанци от двете страни.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР