Властите на Молдова и Украйна подеха вълна от антируска истерия

...
Властите на Молдова и Украйна подеха вълна от антируска истерия
Коментари Харесай

“Лов на вещици”. Съдбата на Приднестровието е под заплаха

Властите на Молдова и Украйна подеха вълна от антируска нервност в медиите за повторно в границите на месец. В същото време специалисти считат, че задачата не е Москва, а Приднестровието. Какво е замислено в Кишинев?

Десантчици вместо диверсанти

Владимир Зеленски в изявление за немското издание “Велт ” сподели, че Русия сякаш възнамерява да превземе летището в Кишинев и по-късно да смъкна режима на Мая Санду. Приднестровците щели да оказват помощ в това. Президентът на Украйна акцентира, че Санду в никакъв случай не го е молила за помощ, само че му е благодарила за предоставената информация.

Новият министър председател на Молдова Дорин Речан удостовери думите на Зеленски. Москва има няколко сюжета за дестабилизиране на републиката, в това число завладяването на въздушно пристанище, сподели той. И увери: молдовските управляващи имат " стабилен опит " в обезпечаването на сигурността.

За повторно в границите на месец в Киев се приказва за " подлите проекти на Русия ", удостоверяват това и в Кишинев. По-рано, говорейки на Европейския съвет, Зеленски сподели: съгласно неговото разузнаване Москва се готви да смъкна Санду. В отговор тя прикани Народното събрание да разшири пълномощията на правоприлагащите органи и затвори въздушното пространство на страната за три часа. Тогава не ставаше дума за пълноценна съветска инвазия, а за диверсанти, които са влезнали в републиката под прикритието на пасажери или футболни почитатели, с цел да се причислят към митингите, които не стихват от лятото на 2022 година

Сега Речан твърди, че Русия води хибридна война против Молдова, с цел да попречи на европейската интеграция. Следователно е належащо да се укрепи отбраната дотам, че да бъде прекомерно скъпо да се нападна републиката. В противоположен случай молдовците ще би трябвало да изоставен родната си страна.

От позиция на ръководителя на молдовското държавно управление е належащо демилитаризиране на Приднестровието. След като съветските миротворци се отдръпват оттова, той има намерение да стартира интеграцията на непризнатата република в Молдова. Речан не знае по кое време ще стане това. Но счита, че скоро, тъй като районът минава през " геополитически тектонични придвижвания ".

Най-страшното

Молдова приканва за евакуиране на съветските миротворци от Приднестровието повече от 15 години. Така през 2005 година президентът на страната и водач на Комунистическата партия Владимир Воронин сподели, че не вижда причина да остават.. През 2009 година прозападният министър председател Влад Филат непосредствено изиска Москва да изтегли бойците си. През 2013 година тази теза от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации беше повторена от различен държавен началник Юрий Лянка. През 2017 година Народното събрание на републиката одобри съответната декларация. През 2018 година министър председателят Павел Филип настоя за прекъсване на мироопазващата задача в Организация на обединените нации. През 2020 година президентът Игор Додон сподели: незабавно щом руснаците унищожават арсенала в Колбасна, те би трябвало да изоставен Приднестровието.

Но сега сходни изказвания звучат като действителна опасност за Тираспол. Миналата пролет в самопровъзгласилата се република бяха осъществени поредност от терористични офанзиви. Молдова стартира интензивно да се въоръжава и одобри закон против сепаратизма, заради който държавното управление на Приднестровието може да попадне под наказателно гонене. В същото време, съгласно Виталий Игнатиев, външен министър на непризнатата страна, Тираспол прави всичко допустимо, с цел да предотврати ескалацията.

На собствен ред прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков посъветва молдовските управляващи да бъдат доста деликатни с изказванията за съветските миротворци. „ Подобна липса на конструктивизъм надали може да помогне на самата Молдова и, несъмнено, вреди на нашите двустранни връзки “, сподели той.

Междувременно в обществените мрежи се популяризира информация, че към 6500 украински бойци са доближили границата с Приднестровието. Според слуховете в околните дни би трябвало да чакаме провокации от тяхна страна, след което самопровъзгласилата се република може да остане в предишното. За съпоставяне: съветската група в района наброява по-малко от две хиляди души.

Втора Украйна

Експертите считат, че Украйна и Молдова към момента няма да нахлуят в Приднестровието. Най-вероятно Киев упорства за радикални дейности, само че молдовците не са подготвени за ескалация, а страните от Европейски Съюз се пробват да предотвратят разпространяването на военните дейности в Източна Европа. Въпреки това Кишинев ще продължи да тъне в антируска нервност.

" В Молдова започва най-силна наклонност за лов на вещици, тъй че през идващите години ще се " любуваме " постоянно на изказвания за интригите на Русия. Виждаме същата картина от осем години в Украйна. Москва е безусловно зло. На практично ниво Кишинев не е в положение да навреди, само че в алегоричен проект републиката ще стане една от най-антируските ”, споделя Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Русия.

Молдовският политически анализатор Дмитрий Кисеев е уверен, че Санду съзнателно нагнетява нервност. " Тя изнудва управляващите на самопровъзгласилата се република. Кишинев се нуждае от евтина електрическа енергия, която може да бъде получена на левия бряг на Днестър. Санду ясно демонстрира, че няма кой да отбрани Тираспол, тъй че би трябвало да станат по-сговорчиви ”, изяснява Кисеев.

В същото време молдовското общество е изцяло немилитаризирано, твърди анализаторът. Вероятно може да принудят хората да отидат на фронта, само че никой няма да се бие по лична воля. Освен това, отбелязва специалистът, няма предубеждения към приднестровците, доста от тях имат молдовски паспорти, с които хората вървят да работят в Европейския съюз.

Вероятността от навлизане в Приднестровието към момента е дребна - рискът да станат цел за съветските ракети е прекомерно огромен, счита Денисов. Ако обаче провокациите не бъдат спрени, в бъдеще те могат да прераснат във военни дейности.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР