Властите на Косово задържаха вече трети сърбин. Белград го нарече

...
Властите на Косово задържаха вече трети сърбин. Белград го нарече
Коментари Харесай

Повод за атаки. В Косово откриха ловния сезон за сърби

Властите на Косово задържаха към този момент трети сърбин. Белград го назова " лов " и повтори желанието си да изпрати контингент в отчасти приетата република. Страните не са подготвени за компромис, което прави настоящето изостряне най-сериозното напоследък. А дипломатическата борба се подхранва от военни мерки.

Повишаване на ставките

В нощта на 16 декември в северната част на град Косовска Митровица (с преобладаващо сръбско население) е задържан някогашният косовски служител на реда Сладжан Трайкович, сърбин по народност. Според брачната половинка му той е упрекнат в " някакви военни закононарушения " през 1998-1999 година

Директорът на отдела за Косово и Метохия Петър Петкович осъди дейностите на косовския министър председател Албин Курти.

„ Новото задържане демонстрира, че Курти продължава да преследва сърбите, не желае да понижи напрежението и да деескалира обстановката. Как внезапно се появиха доказателства против сърбите, които напуснаха структурите на Косово, само че е нямало такива доказателства, до момента в който са били част от системата на Косово? ”, акцентира сръбският представител.

Трайкович е към този момент най-малко третата жертва на косовските сили за сигурност през последния месец. По-рано спецслужбите задържаха Милян Аджич, както и Деян Пантич, също някогашен служител на реда, обвинен в тероризъм. Арестът му на 10 декември стана причина за следващото изостряне на обстановката в северната част на Косово. През деня сърбите издигнаха барикади и блокираха пътища с камиони, с цел да попречат на Пантич да бъде откаран в Прищина.

В продължение на седмица блокадата не беше вдигната - макар ултиматумите на Курти. През цялото това време Пантич е бил в ръководство на косовската полиция близо до КПП-то. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че задържаният е с хронично заболяване. Необходимите медикаменти са му предадени единствено три дни след задържането.

Хуманитарните съображения, както наподобява, не тормозят доста Прищина - рецесията там се употребява най-вече за политически цели.

Дълъг път към Европа

Властите на Косово сполучливо " устроиха " изострянето със Сърбия в точния момент за срещата на високо ниво на държавните глави от Европейски Съюз, която стартира в Брюксел на 15 декември. Именно на този ден Прищина демонстративно подаде молба за участие в съюза.

Документите бяха признати, само че към този момент това не е нищо повече от политически жест. Най-малко пет държави-членки на Европейски Съюз (Гърция, Испания, Кипър, Румъния и Словакия) към момента не са признали независимостта на Косово. Тази позиция е обвързвана и с териториални разногласия в границите на упоменатите страни. Ако се съгласят сръбската самостоятелна област да има суверенитет, това ще провокира верижна реакция в Каталуния или да вземем за пример в турската част на Кипър.

„ Когато става въпрос за страни, кандидатстващи за участие в Европейски Съюз, има избрана процедура, която би трябвало да се следва и Косово не е изключение ", напомни източникът в Брюксел. „ Има доста разнообразни параметри, които институциите на Европейски Съюз би трябвало да вземат поради, защото Косово не е прието от пет страни членки на съюза.

Има и други страни, които не желаят да видят страната в " общия европейски дом ", макар че към момента не са го оповестили. Икономически едва Косово може да се трансформира в задължение за Европейски Съюз и няма да добави осезаеми изгоди за съюза.

И най-после, като кандидатства за участие в Европейски Съюз, Прищина развърза ръцете на Белград на дипломатическия фронт. Според Вашингтонските съглашения от 2020 година Косово подсигурява да не лобира за участие в интернационалните блокове. Сърбия отговори, като спря опитите за анулация на признаването от трети страна на независимостта на провинцията. Сега сръбските управляващи са свободни да употребяват пазарлъци, подмолни договаряния и просто на публично равнище да изискват от другите страни да не признават Косово. И това е перспективен сюжет за Белград. Поведението на Прищина става все по-токсично в очите на така и така към този момент раздирания от несъгласия Запад. Не е изключено някои страни, които преди подкрепяха косовските сепаратисти " поради компанията ", в този момент да трансформират мнението си.

Контингент по право

Белград, с изключение на дипломация, има и боен вид в запас.

След като косовските управляващи подадоха молба за участие в Европейски Съюз, Сърбия се обърна към НАТО с молба да разположи контингент в отчасти приетата република - 1000 души.

Албанският министър председател Еди Рама разкритикува дейностите на сърбите, като даде обещание, че " Косово в никакъв случай повече няма да бъде ръководено от Белград ".

Но правото на лимитирано военно наличие на Сърбия в района е обещано от Резолюция 1244 на Организация на обединените нации от 1999 година Единственото нещо, което наподобява възпира Белград, е заплахата от конфликт с контингента на НАТО КФОР (Косовските сили). Ето за какво президентът Александър Вучич печели време, като подава заявление, с което може да се размине: документът на Организация на обединените нации не задължава да предизвестява за прехвърлянето на толкоз дребни сили. Които също така и преди бяха в Косово, само че след това бяха извадени като ненужни.

Трупане на мощност

Освен Албания самодейността за сръбския контингент беше подложена на критика и от по-сериозни играчи, в частност Германия и Съединени американски щати. Американският дипломат в Сърбия Кристофър Хил, макар че призна, че Белград има право да се обърне към КФОР, означи, че крайният резултат е непредвидим.

„ Тозивъпрос остава политически и затова изисква политическо решение. Трябва да върнем обстановката към естественото, с цел да могат косовските сърби да имат ясна визия по какъв начин ще наподобява животът им в бъдеще “, разяснява дипломатът.

Вучич, съдейки по обществените изказвания, самичък схваща, че сръбските военни няма да бъдат позволени в Косово просто по този начин. Според него КФОР са длъжни да се съобразят с желанията на Белград, само че може и да забавят отговора. В този случай сръбският водач е подготвен да внесе въпроса в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Въпреки че това надали ще даде резултат: Русия и Китай и да поддържат Сърбия, то Съединени американски щати ще употребяват правото на несъгласие.

В резултат на това паузата, взета от Белград, може да се обърне против самите сърби. Прищина, съгласно пресата, нападна освен дипломатически - тя се е заела с превъоръжаването на армията при положение на парещ спор. Косовското министерство на защитата чака пратка " съвременно оръжие " на обща стойност над 27 милиона евро, написа сръбският вестник “Курир ”. Изданието отбелязва, че минимум 11 камиона с оръжия към този момент стоят на българско-македонската граница. Твърди се, че товарът е бил изпратен от Турция. Въпреки че Анкара публично се дистанцира от ескалацията към Косово, информацията не наподобява нереалистична. Като член на НАТО, турската страна може да се трансформира в директен пункт за доставките на Алианса.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР