Властите на германската провинция Шлезвиг-Холщайн прехвърлиха 30 000 държавни служители

...
Властите на германската провинция Шлезвиг-Холщайн прехвърлиха 30 000 държавни служители
Коментари Харесай

След енергийния суверенитет следва цифровия суверенитет: германските власти прехвърлиха 30 000 държавни служители на Linux

Властите на немската провинция Шлезвиг-Холщайн трансферираха 30 000 държавни чиновници от Microsoft Windows към Linux. Информацията е на изданието „ ArsTechnica “.

Отбелязва се, че държавното управление най-сетне е завършило пилотното въвеждане на LibreOffice и в този момент публично трансферира всички държавни чиновници към новата операционна система и новия програмен продукт.

Плановете за прекосяване към Linux бяха оповестени още през 2021 година Тогава локалните управляващи обявиха, че са тествали LibreOffice в продължение на две години.

„ Ландтагът реши да премине от неразполагаем програмен продукт към системи със свободен и отворен код “,

заяви министър-председателят на Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер.

Правителството на провинцията предлага стратегия за образование, която ще се актуализира непрестанно.

Защо Linux?

Причините за прекосяване към Linux са доста. Сред преимуществата на прекосяването към програмен продукт с отворен код чиновниците показват по-голямата сигурност, рентабилността и опцията за съгласуване сред другите системи.

По-конкретно един от министрите на района, Ян Филип Албрехт, съобщи, че Linux няма толкоз доста условия към софтуера и хардуера.

Освен това германците акцентираха зависимостта си от непознатите облачни услуги, като означиха, че личният програмен продукт би могъл да обезпечи по-голяма отбрана на данните.

Това ще помогне и на държавния бюджет. Създаването на новите системи ще обезпечи доста работни места на локално равнище. И няма да има потребност да се заплаща за лицензиран програмен продукт – тези пари ще се употребяват за образование.

Длъжностните лица ще се откажат от Microsoft Sharepoint и Exchange/Outlook в интерес на Nextcloud и Open-Xchange.

В развой на създаване е и opensource услуга, която да размени Microsoft Active Directory.

Понастоящем държавното управление на провинция Шлезвиг-Холщайн предизвиква концепцията за дигитален суверенитет, чието значение се съпоставя с енергийния суверенитет.

„ Отвореният код просто ни предлага по-голяма гъвкавост„, обявиха чиновниците.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР