Властите на Етиопия не успяха да изплатят 33 милиона долара

...
Властите на Етиопия не успяха да изплатят 33 милиона долара
Коментари Харесай

Етиопия е „на път“ да обяви неплатежоспособност

Властите на Етиопия не съумяха да изплатят 33 милиона $ лихви по външния си дълг, като по този метод позволиха изпадане в несъстоятелност на страната скоро, заяви Reuters. Властите на страната към този момент предупреждаваха за тази възможност, на фона на влошаващата се финансова обстановка след пандемията от Covid-19 и траялата към две години революция, която завърши едвам през ноември 2022 година. Африканската страна е с население от към 111 млн. индивида.

Ще напомним, че на сpeщaтa " нa въpxa " нa БPИKC, която ce пpoвeдe oт 22 дo 24 aвгycт 2023 година в Йoxaнecбypг (ЮAP), официaлнo пoĸaнeни зa пpиcъeдинявaн ĸъм БPИKC бяха: Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa (OAE), Cayдитcĸa Apaбия, Иpaн, Apжeнтинa, Eгипeт и Eтиoпия. Πълнoпpaвнoтo члeнcтвo нa нoвитe дъpжaви в opгaнизaциятa стартира нa 1 янyapи 2024 година Oфициaлнo жeлaниe зa пpиcъeдинявaнe ĸъм БPИKC към август бяха зaявили oбщo 23 дъpжaви.

Както отбелязва Reuters в този момент, държавното управление на Етиопия трябваше да изплати лихвите по външен заем от 1 милиард $ още на 11 декември, само че не можа да го направи. След това автоматизирано се задейства 14-дневен " гратисен интервал ", през който управляващите могат да заплащат без да бъде оповестено публично просрочие. Този период обаче изтече на 22 декември, който беше последният работен ден в страната за тази година.

По информация на Bloomberg, в този момент управляващите на страната водят договаряния с кредиторите за преструктуриране на дълга. Стремежът на етиопските управляващи е да удължът интервала на погашение на държавния заем от 2028 година на 2032 година, като понижат и лихвения % от 6,6% на 5,5%.

Така Етиопия става третата страна, която разгласи че има (голяма) възможност да изпадне в несъстоятелност след началото на пандемията от Covid-19. Други две африкански страни към този момент са в тежко финансово състояние. През ноември 2020 година Замбия разгласи неплатежоспосбнст, а през декември 2022 година - Гана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР