Властите и правителствата по света не само трябва да приемат

...
Властите и правителствата по света не само трябва да приемат
Коментари Харесай

С ваксините върви и логистиката. Има ли достатъчно гигантски студени вериги за доставка?

Властите и държавните управления по света освен би трябвало да одобряват една или повече от утвърдените ваксини за COVID-19, само че и да са подготвени за логистиката, която включва великански студени вериги, с вероятни температури до -80 градуса. Това съобщи за Euractiv инж. Костадин Фикиин, член на Изпълнителния комитет на Международния институт по хладилна техника и учител в катедра „ Топлинна и хладилна техника “ в Техническия университет.

Според него за доставките на имунизациите ще оказват помощ така наречен „ фризерни ферми “, разработвани от американската компания за доставки UPS, които съставляват високи съвсем два метра фризери с кубовдна форма, способни да замразят милиони дози и по този начин да бъдат превозени по целия свят.

„ Не е мъчно да се досетим кой може да има изгода от такива температури. Кандидатите Pfizer и BioNTech би трябвало да съхраняват имунизацията си на към -70 до -80 градуса по Целзий “, изяснява Фикиин и прибавя, че сега съществуващата студена верига не е подготвена да се оправи с предизвикването.

По-голям капацитет във връзка с доставките при сегашната инфраструктура имат други две формули. „ Moderna в началото съхраняваше имунизацията си на -70 градуса, само че по-късно съумя да развие предпазване и доставка на -20 градуса. Ваксината може да издържи в замразено положение до 10 дни след топене “, споделя експертът.

Етикетът на съветската ваксина „ Спутник V “, първата записана против новия ковид в света, написа да не се съхранява при температура по-висока от -18 градуса, което, сходно на тази на Moderna, също я прави адаптивна към наличната сега студена верига на доставки.

„ Предоставянето на бърз достъп до ваксини за COVID-19 на всяко човешко създание на местата за имунизация на всички места на планетата няма да е елементарно упражнение. Всички, които имат потребност от ваксина, би трябвало да я получат на всяко място по света. Никой не е в сигурност, до момента в който всички не са в сигурност “, предизвести Фикиин и напомни, че от Международната асоциация за въздушен превоз пресметнаха, че за доставянето на по една доза на всичките 7.8 милиарда души на Земята ще са нужни 8000 самолета Boeing 747.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР