Влак на солидарността спря на една от популярните гари в

...
Влак на солидарността спря на една от популярните гари в
Коментари Харесай

Пътуваща изложба за живота на бежанците гостува в Париж

" Влак на солидарността " спря на една от известните гари в Париж. Френската столица е първият от петте града, където ще гостува пътуващата галерия. Задачата й е да запознае и образова хората за бита и живота на бежанците.

Това не е елементарна комбинация, а пътуваща галерия. Тя изяснява актуалната бежанска рецесия, споделя за живота на тези, на които им се е наложило да изоставен домовете си, изяснява и помощта, която те получават от Агенцията за бежанците към Организация на обединените нации.
Селин Шмит, представител на организацията: Идеята на влака е да основава връзки, да е място за срещи. Да пътува от град на град и да акцентира смисъла им за интеграцията на бежанците. Но по-важното да бъде място за среща сред бежанците и домакините им.
Посетителите ще видят фотографии, ще чуят показания, ще схванат повече за аргументите и следствията от насилственото преместване от място на място. Един от вагоните е самостоятелен като място за лекции и прожекции на филми. Има и особено място за срещи, където посетителите могат да поддържат връзка с бежанци, да се опознаят, да схванат могат ли да си бъдат взаимно потребни.
Лийн Юсеф, бежанка от Сирия: Да си емигрант значи да имаш законен статут, това обаче не те дефинира като персона. Преди да сме бежанци, ние сме били нещо друго. Важно е да се разбере, че ние сме персони, не сме единствено числа и статистика.
Влакът на солидарността ще приключи пътешествието си на 17 декември, в Женева. Там ще се организира първият световен конгрес на бежанците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР