Владислава Цолова, която е председател на УС на Националната пациентска

...
Владислава Цолова, която е председател на УС на Националната пациентска
Коментари Харесай

Владислава Цолова: Има много незаконни домове за възрастни хора по малките населени места. Кметовете ги знаят

Владислава Цолова, която е ръководител на УС на Националната пациентска организация, разяснява следствието на БТВ за противозаконен дом за възрастни хора с деменция в Плевенско.

" Както във всички сфери в България, по този начин и в обществената закони има и те би трябвало да се извършват. За тази цел всички ние би трябвало да имаме гражданска позиция и да можем да носим отговорност. За съществуването на този дом знаят всички в региона, всички към него в обитаемото място. Някой от тях би трябвало да сигнализира институциите. Единствената институция, която в последните 2-3 години лицензира обществените услуги, е Агенцията за качество на обществените услуги ", сподели тя в студиото на " БТВ новините ".

" Можем да кажем, че има ниша, защото тук става дума за дом за възрастни в деменция. Никой от нас не е застрахован и всички сме евентуално обект на този проблем - да имаме непосредствен в фамилията или някой ден на нас да ни се случи. Държавата досега е регулирала по този начин нещата, че има 14 дома за възрастни с деменция и 36 центрове за настаняване от фамилен вид. Те са с държавно делегиран бюджет. В тях има над 100 свободни места. За да се затвори противозаконния дом, някой би трябвало да сигнализира за него. В случая медията БТВ е алармирала. След това Агенцията за качество на обществените услуги може да отнеме лиценза, само че в тази ситуация тя не го е дала. Тя би трябвало да се сезира и да бъде наложена санкция. Институцията, откакто наложи административна санкция от 5000 лв. нагоре, би трябвало да се сезира прокуратурата. Няма правова опция някой да отиде и да заключи този дом, тъй като вътре има живи хора. Има доста такива домове. По такива места са и кметовете по места ги знаят.Те са тези, които би трябвало да сигнализират организацията ", разяснява още Цолова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР